Križevčani i Zagrepčani guštali na kušalištu

Štrukli sa sirom Križevčanke Božice Nemet proglašeni su najboljima na tradicionalnoj križevačkoj Štrukljadi koja je održana na 40. Spravišču u sklopu izložbe Kušališta križevačkih gušti. Božici je za nagradu pripala replika 6000 godina stare križevačke žlice. Drugi najbolji štrukli oni su Nade Stručić, dok je Đurđa Knapić ispekla trećenagrađene štrukle. Repliku žlice dobilo je i Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo Lipa kao Šampionu izložbe kojom se žele promicati križevački proizvodi kao sastavni dio svakodnevne ugostiteljske ponude.

Na Kušalištu su svoje proizvode izlagali i na kušanje nudili proizvođači hrane iz Križevaca: pekari, mljekari, sirari i proizvođači kupinovog vina. Priznanja za nastup dobili su pekarstvo Kos, Udruga sirara "Prgica" i Obiteljsko gospodarstvo Platužić.

Na travnatim površinama ispred gradskoga kupališta zbio se i kulinarski turnir, "dvoboj" u kuhanju lovačkog gulaša i ribljeg paprikaša. Osam je lovačkih društava iz Križevaca i okolice te tri ribička društva branitelja liječenih od PTSP-a odmjerilo svoje vještine u spravljanju jela iz kotlića. Ekipama je moderirao i dosjetkama ih zakuhavao popularni voditelj Davor Dretar Drele.

Najfiniji lovački gulaš zamiješali su i skuhali članovi Lovačkog društva "Lještarka" iz Kalnika, drugo mjesto osvojilo je križevačko Lovačko društvo "Fran Kesternčanek", a treće Lovačko društvo "Golub" iz Potočeca. Udruga Hrvatski vitezovi iz Domovinskog rata prvak je u kuhanju ribljega paprikaša.

Kušači, među kojima je bio dio od preko četiri stotine Zagrepčana pristiglih besplatnim vlakom Purger, dan su tako proveli na nedjeljnom ručku – kušajući predjelo od krušnih kockica i sira, do glavnog jela, gulaša ili paprikaša, zalijevajući grla vinom i završavajući desertom, štruklima s različitim dodacima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.