Križevačke prgice među ‘1001 delicijom’ u Splitu

Trinaest članova Prgice, udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije, svoje je kravlje i kozje sireve i prgice predstavilo na 3. festivalu izvornih enogastronomskih proizvoda vrhunske kvalitete i visoke gastronomije ‘1001 delicija’, održanom protekli vikend u Splitu. Na manifestaciji koja je ove godine okupila 75 izlagača s ponajboljim izvornim proizvodima iz svih krajeva Hrvatske uz poneko inozemno ime, cilj gostovanja Prgice bio je promovirati autohtone sireve koji se proizvode na području koje pokriva naša Udruga te prezentiranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, koja se bave proizvodnjom sira i sirarstvom, širem tržištu”, kazao je stručni suradnik inž. Dario Zagorec.

Koprivničko-križevački sirari nisu krili zadovoljstvo ostvarenim, obzirom da su njihovi sirevi, naročito prgice, osim Splićana ukusne bile i gostima iz Australije, Novog Zelanda, Engleske i Francuske. Festival ‘1001 delicija ekskluzivna je smotra na kojoj se predstavljaju najbolji izvorni gastronomski i enološki proizvodi iz Hrvatske i inozemstva. Mali proizvođači iz svih krajeva Hrvatske odabrani su po kriteriju kvalitete, koja je izražena i kroz interes za delicije na križevačkom štandu oko kojega je vladala najveća gužva – dok su gosti kušali proizvođači iz Prgice objašnjavali su im tehnologiju proizvodnje. Smotra je bila i prigoda, kaže Zagorec, “za obavještavanje potrošača o domaćim proizvodima s ovog područja. Na taj se način, naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva pripremaju i za predstojeće europske integracije kako bi bila što konkurentnija na tržištu.”

Ovogodišnja smotra na splitskim Prokurativama održana je pod geslom Ukusno i lijepo i osim ukusnom spizom obilovala je prezentacijama, radionicama, izložbama i kulinarskim nadmetanjima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.