Više od polovice koprivničkih općina na teretu županijskog proračuna

SOLIDARNOST

KOPRIVNICA – S gotovo pet posto svog proračuna, koji bi ove godine trebao prijeći sto milijuna kuna, Koprivničko-križevačka županija pomaže svojim općinama. Pomaže općinama koje se ne mogu do kraja namiriti iz vlastitih proračuna.

Teško bez pomoći

Konkretno, čak ih petnaestak ove godine neće prikupiti poreznih i neporeznih prihoda po stanovniku iznad 75 županijskog prosjeka. To im daje pravo na županijsku novčanu pomoć koja je za to osigurala i novac – u ovogodišnjem proračunu 3,7 milijuna kuna.

 
 

– Nastojimo stvoriti uvjete za podjednak razvoj cjelokupnog našeg područja, prvenstveno 22 općine koje uz tri grada čine županiju. Stoga, svake godine za to izdvajamo novac koji se, međutim, ne dijeli kako se kome prohtije, već na osnovi programa. U to se pak ne ulaže samo spomenutih pet posto proračuna, već i novac iz drugih izvora – kaže Darko Koren, zamjenik župana.

Općine bez novca

Navodi kako će ove godine novčano pomoći općinama za dovršenje gradnje vodoopskrbe, prometnica, kanalizacije, dječjih vrtića i ostalih komunalnih objekata, s čime općine još oskudijevaju. Ponajviše će se pomoći manjim općinama, kakvih je podosta i u ovoj županiji, po nekima – i previše. Pojedine su čak naknadno utemeljene kao plod težnje mještana, ali i politike, iako je već tada mnogima bilo jasno da se sve same neće moći financirati. Tako su nastale dvije nove na kalničkom području te tri u Podravini. Od šest koprivničkih prigradskih naselja čak su tri postala samostalne općine kojima se također pomaže iz županijskog proračuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.