Živkovićeva slikarska snaga u ‘Kolektivu’


Četrnaest apstraktnih slika jučer postavljenih u Galeriji K Kluba kulture najnoviji je ciklus pod nazivom "Kolektiv" križevačkog likovnog umjetnika i kulturnog aktivista Saše Živkovića, kojim se autor nakon višegodišnjeg istraživanja performativnih mogućnosti ponovo vraća slikarstvu. Druga, i posljednja, izložba ovogodišnjeg Culture Shock Festivala Živkovićevim radovima akrilika na platnu konceptualno problematizira pojave kolektivne svijesti.


Kako u iscrpnom esejističkom predgovoru kataloga izložbe navodi Petar Babić, dugogodišnji autorov prijatelj i suradnik, Živković je problematiku koja ga kao čovjeka od početaka zanima formulirao na svoj osebujan način, pomirivši u sebi konceptualca i slikara, predočivši nam četrnaest platna, od kojih sedam svijetloplavih slika simbolizira energiju dana, a crno-tamnoplave noć, ono dublje kolektivno i nesvjesno.


Nakon Babićevog uvoda na otvorenju izložbe, kolektivu od tridesetak glava obratio se i sam autor, podijelivši s prisutnima svoja viđenja svijeta danas, koji sve više naginje kolektivnoj inverziji istine i pravih vrijednosti, gdje sve više dominira konzumerizam i lažni moral. Iako se bavi teškim životnim pitanjima, Živković u radovima projicira i pozitivnu sliku, inspirirajući promatrača da, uvidjevši širi kontekst, počne djelovati i potraži alternativu ‘širem putu’.


Živković, inače voditelj Galerije K, koja je ove godine ugostila hrvatske likovnjake Miroslava Huzjaka, Jelenu Bračun, Tomislava Buntaka i Vlastu Delimar, kao član Matice hrvatske u Salonu MH Križevci organizirao je više izložbi suvremenih autora, poput slavnog akademika Ivana Kožarića.


Profesor Živković na kraju je noćas posebno zahvalio svojim učenicima OŠ Vladimir Nazor na pomoći kod realizacije ovog projekta, blago napomenuvši kako se nada da ga nitko zbog toga neće prijaviti pravobraniteljici za djecu.
Izložba će biti postavljena u Klubu kulture do četvrtka 31. svibnja, a može se razgledati radnim danom od 11 do 16 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.