Križevci prvi u županiji kažu ‘stop radu na crno’


Predstavnici Saveza samostalnih sindikata HrvatskeKatarina Sinjeri i Domagoj Ferdebar izvršnoj vlasti grada Križevaca predstavili su projekt Stop radu na crno, koji sindikalisti od 2005. provode po Hrvatskoj s ciljem pokušaja iskorjenjivanja neprijavljenog rada koji državi godišnje odnosi oko 8 milijardi kuna.

Radom na crno najviše su pogođeni sami radnici kojima poslodavci ne uplaćuju socijalne doprinose ni punu plaću, izbjegavajući tako i obveze davanja poreza državi. Osim neplaćanja doprinosa, rad na crno odnosi se i na neplaćeni prekovremeni rad kao i na rad u neradnim danima. Sporazumom o zaustavljanju rada na crno Križevci postaju prvi grad u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se obvezuje na akcije protiv rada na crno kao oblika sive ekonomije koji ugrožava i radnike ali i zajednicu. Bez uplaćenih poreza na dohodak građana smanjuje se i moć za ulaganje u razvojne projekte grada, istaknulo je gradsko vodstvo, dodajući da bez poreznih prihoda u proračunu nema podizanja standarda građana.


Obveza sporazuma Stop radu na crno uključuje da će grad kao jedinica lokalne samouprave u postupcima javne nabave provjeravati imaju li tvrtke koje se javljaju na natječaj podmirene sve obveze prema svojim radnicima, a iz sindikata su poručili da se nadaju kako su Križevci socijalno osjetljiva sredina koja će podupirati borbu protiv rada na crno i u javnim i u privatnim poduzećima. Kao i na državnoj razini, i u našem gradu rad na crno najviše je prisutan u građevinskom sektoru dok je u sektoru javnih poduzeća manje izražen.

No bez opće političke i društvene volje da se ilegalni, neprijavljeni rad koji šteti državi prijavljuje i od strane Grada i od strane radnika, čime bi se počeo suzbijati, ovim sporazumom malo će se postići.

Vezano

Komentari su zatvoreni.