Presuda nakon tri godine: Natječaj za pročelnika bio nezakonit

Skandal u Koprivnici – Nakon presude Visokog upravnog suda smijenjen županijski pročelnik za poljoprivredu i turizam Denis Maksić – Nakon tri godine znala sam da sam ja trebala dobiti posao – izjavila magistrica koja je srušila izbor župana Korena

Denis Maksić, pročelnik Koprivničko-križevačke županije za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam, ostao je bez posla jer je Visoki upravni sud natječaj na kojemu je primljen poništio kao nezakonit. Krajem prošloga tjedna dužnosti ga je, po sili presude, razriješio župan Darko Koren, koji je odigrao presudnu ulogu da Maksić, još u ožujku 2009. godine, postane pročelnik. Koren je diplomiranog inženjera poljoprivrede s osam godina radnog staža odabrao umjesto njegove protukandidatkinje Kristine Svržnjak, profesorice na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, magistrice biotehničkih znanosti s 12 godina rada u struci.

Na pismenom testiranju oboje su zaradili jednak broj bodova, a potom je s oboje kandidata razgovarao Koren kao predsjednik natječajnog povjerenstva. Prema županovu tadašnjem obrazloženju u medijima, Maksić je stekao prednost pred magistricom znanosti jer je radio u privatnom sektoru, u KTC-u, na poslovima ugovaranja proizvodnje i otkupa poljoprivrednih proizvoda. Na temelju županova zalaganja za Maksića, za njegovo zapošljavanje ruku su digli svi članovi tadašnjeg HSS/HDZ-ovog županijskog poglavarstva.

Međutim, profesorica Svržnjak nije se željela pomiriti s takvim ishodom natječaja te je povela upravni spor.
– Znala sam da sam taj posao trebala dobiti ja i to sam željela dokazati sudskim putem – bilo je jedino što nam je jučer željela izjaviti.

Kakvi kriteriji?

Visoki upravni sud u cijelosti je prihvatio njezinu tužbu, utvrdivši da su u natječajnom postupku učinjene nepravilnosti i da je na njezinu štetu povrijeđen zakon.
“Nije razvidno temeljem kojih je kriterija za pročelnika imenovan Denis Maksić, a ne tužiteljica.” – piše u presudi.
Nakon takvog pravorijeka županu nije preostalo ništa drugo do li da pročelnika koji je izabran na nezakonit način razriješi dužnosti te da raspiše novi natječaj.

Nekoliko činjenica mora se spomenuti kad je u pitanju skandalozno imenovanje županijskoga pročelnika, koje je bilo na snazi više od tri godine zbog isto tako skandalozne sporosti hrvatskog sudstva. Denis Maksić član je HSS-a, a bio je i kandidatom te stranke na izborima (doduše, samo za mjesne odbore). Prof. K. Svržnjak nije stranački angažirana, ali je njezin suprug vijećnik SDP-a u Koprivnici. Je li to utjecalo na namještanje posla po političkoj liniji, ostaje otvoreno pitanje, a također se otvara i pitanje je li u svemu tome počinjeno i kazneno djelo. O tome će, naravno, odlučiti mjerodavna tijela, zadužena da po službenoj dužnosti provjere takve stvari. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.