Služba 112 neučinkovita

Preustrojavanje bivših Centara za obavješćivanje u Službu zaštite i spašavanja na jedinstvenom broju 112 te premještanje djelatnika iz gradova u županijska središta nije dalo očekivane rezultate već zapravo smanjilo učikovitost Službe. Ustvrdio je to križevački gradonačelnik Branko Hrg na kolegiju čelnika lokalne samouprave Koprivničko-križevačke županije, ponudivši i rješenje u makar djelomičnoj decentralizaciji Službe.

– Jedan od prijedloga i ideja je bio vraćanje dijela zaposlenih u službi 112 na područje Đurđevca, Križevaca i gravitirajućih općina. Njihova bi obaveza uz javljanje na telefon bila i otkrivanje lokacije s koje je poziv došao, kako javne postrojbe više ne bi morale utvrđivati u kojem gradu gori – rekao je križevački gradonačelnik.

To znači da bi oni na terenu trebali pronaći i osposobiti ljude te s njima formirati stožere civilne zaštite, pojasnio je Hrg. A da nije pretjerao u tvrdnji o neefikasnosti službe 112 u slučajevima požara, posvjedočile su riječi županijskog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića:

– Često kasnimo jer u dojavi nemamo pravovaljane informacije, pa se, tako, događa da dobijemo dojavu o problemu u, primjerice, Basaričekovoj ulici, koje ima u svim gradovima, zbog čega lutamo dok netko ne kaže da je to u Đurđevcu, Koprivnici ili nekoj drugoj sredini.

S izjavom Tucakovića se složio i zamjenik župana Darko Koren, koji je naglasio da je uvjeren kako tridesetak djelatnika službe 112 unatoč opisanih problema nemaju što raditi. U to se i sam uvjerio, rekao je, pokušavši preko broja 112 doznati kakav je bio ishod prometne nesreće kojoj je bio očevidac:

– Odgovor je bio – Joj čujte znate to vam mi ne znamo, to morate policiju zvati.
Služba u koju bi se trebali slijevati svi podaci važni za sigurnost građana sada postoji tek formalno, a još veći problemi mogu se očekivati najavljenim prebacivanjem i poziva prema policiji na broj 112. Zbog svega toga s kolegija načelnika i gradonačelnika Podravine i Prigorja u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje upućen je popis nedostataka i prijedlozi poboljšanja rada Službe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.