Križevci od Dana grada ponovno s ujedinjenim interesima


Svečana sjednica Gradskog vijeća, povodom današnjeg Dana grada Križevaca, u Hrvatskom je domu danas počela uz najviše carske počasti. Sama carica Marija Terezija praćena današnjom političkom svitom donijela je povelju o ujedinjenju Gornjeg i Donjeg grada u Križevce, odredivši im i gradski grb poznat i danas. Nakon caričinog ukaza (caricu glumila Vlasta Knezović) o ujedinjenju, koji se zbio 500 godina nakon zlatne bule bana Stjepana, sjednica Gradskog vijeća nastavljena je u ozračju dvostrukog jubileja, s pozdravima i slavljenjem postignuća.


Gradonačelnik Branko Hrg govorio je o razvoju grada od prošlog do ovog rođendana, naglasivši da su bitne odluke za Križevce donesene na sjednici hrvatske Vlade prošle godine u Koprivnici – dodijeljena je vojarna koja se prenamjenjuje za civilne svrhe i dobiveno je pravo građenja za buduću poduzetničku zonu u Gornjem Čretu. Pred nama su, kazano je, izazovi koji će utjecati na budućnost i izgled grada. Za predstojeće razdoblje najavljeno je preseljenje u Križevce – Hrvatskog stočarskog centra i Državnog arhiva. Navodeći postignuća u svim poljima društveno-političkog djelovanja, Hrg je istaknuo jedinstvo svih političkih interesa u gradu uz koje se "ne mora sumnjati u ostvarenje svih budućih projekata".


Župan koprivničko-križevački Josip Friščić dobrom je ocijenio suradnju županije i našeg grada, objavivši i tek pristiglu vijest da će od 27,4 milijuna kuna za školstvo, odobrenih kao kredit Svjetske banke za našu županiju, čak 18 milijuna biti uloženo za izgradnju nove zgrade Srednje škole Ivana Seljanca za obrtnička i industrijska zanimanja.


Zahvalnost je uime Grada izražena potpredsjedniku Vlade, Koprivničancu Damiru Polančecu, čiji je izaslanik Nenad Mađerić govorio o vladinim ulaganjima u ovaj kraj, obećavši produljenje prava građenja na 42 hektara u Gornjem Čretu s 20 na 30 godina i gradnju brzu cestu od Gradeca do Kloštra Vojakovačkog iduće godine.
Križevcima je godišnjicu čestitala i saborska zastupnica Ivana Sučec-Trakoštanec, porijeklom iz susjedne općine Sveti Ivan Žabno, sretna što može u Saboru zastupati ovaj kraj, te od prisutnih Ivo Jerkić iz Čitluka (BiH) i Mladen Roštan iz Đurđevca.


Čestitke i brzojave s dobrim željama poslali su mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj, kao i gradovi-prijatelji iz inozemstva, a čestitke za javna priznanja Grada Križevaca prva je, u ‘službenom’ dijelu svečane sjednice Gradskog vijeća, pročitala predsjednica Tihana Kraljić.


Uime dobitnika pismenih priznanja i plaketa Grada za 2007. godinu, zahvalio je prof. Slavko Balog, koji je ove godine ovjenčan nagradom za životno djelo, prvom te vrste u Križevcima. Balog, koji je grad zadužio kao prosvjetni, kulturni i sportski radnik te varoški sudac, u nadahnutom je govoru između ostalog rekao da je "život koji prolazi bez aktivnosti kao čekanje vlaka na napuštenom kolodvoru".

Vezano

Komentari su zatvoreni.