Slap Šokot bit će zaštićen

KRIŽEVCI – Da je slap Šokot u općini Gornja Rijeka biser prirode kojeg treba urediti i pokazati godinama je bez uspjeha upozoravao križevački planinar Stjepan Jembrek, jedan od najboljih poznavatelja prirode Kalnika i Gornje Rijeke.

No, čini se da slap visok pet metara, smješten na izvorištu potoka Reke, ne bi trebao još dugo biti skriveno blago. Najavili su nam to danas Zlatko Filipović, ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno planiranje, i načelnica općine Štefica Tukša. Naime, prema Filipovićevim riječima, u prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana Koprivničko-križevačke županije ovaj je slap predložen za uvrštenje među zaštićena područja prirode.

– Novim bismo planom željeli afirmirati i neke dosad nepoznate prirodne vrijednosti u našoj županiji – rekao je Filipović, dodajući da u cilju razvoja turizma razrađuju i detaljne prostorne planove posebnih obilježja Kalnika, Đurđevačkih Peska i rijeke Drave.

– Očekujemo da bi nam uvrštenje u skupinu zaštićenih područja u sklopu prostornoplanske dokumentacije mogla biti prednost u osiguranju sredstava za uređenje slapa – rekla nam je načelnica Tukša.

Dodala je da su dogovorili sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, kojima namjeravaju predložiti da za uređenje pristupnih staza i područja oko slapa načine idejno rješenje.  – Naša je želja da uz nedavno prodani dvorac grofice Sidonije Rubido Erdödy i slap postane zanimljiv, prije svega turistima kojima bi ovo mogla biti vrlo zanimljiva destinacija – rekla je načelnica Tukša.

Vijećnik Antun Premelč, koji nas je vodio do slapa, najavio je, pak, da nakon proljepšanja vremena mještani i udruga potkalničkih plemenitaša planiraju završiti lani započetu akciju čišćenja okoliša oko slapa.

Vezano

Komentari su zatvoreni.