SM iz Splita: Malo o izložbi Duška Kečkemeta

Povjesničar umjetnosti po obrazovanju, Duško Kečkemet zadužio je splitsku i hrvatsku povijest umjetnosti. Brojne su teme koje je istraživao i o kojima je pisao, nezaobilazne i dragocjene svim budućim istraživačima. Velik je i njegov prinos istraživanju i sakupljanju građe o splitskoj fotografiji još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća, što je za ishod imalo objavIjivanje prve povjesnice o fotografiji u Splitu, naručene još davnih godina od Fotokluba Split, ali tek nedavno objavljene.

Tako je prvi ispunio važnu stranicu splitske dionice u povijesti hrvatske fotografije. Možda je manje poznato da se kao član Fotoktuba Split od 1952. godine, redovito izlažući na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu puna dva desetljeća od 1955-1975, i sam aktivno bavio fotografijom.
U stalnoj težnji za spoznavanjem umjetničog djela, neće ni kasnije kameru ispuštatI iz ruke, ali fotografije koje nastaju rezultat su autorovih primarno povijesno-umjetničkih istraživanja u svrhu dokumentiranja fundusa i arhiva ustanova u kojima je radio, te ilustriranja vlastitih znanstvenih radova i knjiga.

Prof. dr. sc.Duško Kečkemet (1923), fotografijom se bavio od djetinjstva. Stručnom fotografijom u Gliptoteci u Zagrebu, Muzeju grada Splita i Galeriji Meštrović u Splitu. Bio je član, izlagač, član žirija i Umjetničkog savjeta Foto kluba Split od 1952.

Osnivač Kino kluba u Splitu 1950. Izlagao na 50 skupnih izložaba. Autor knjiga Fotografija u Splrtu 1859.-1990., Počeci kinematografije i filma u Dalmaciji i većeg broja napisa o fotografiji i fotografima u Splitu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.