Križevački učenici najbolji tamburaši

Članovi žirija u Vinkovcima rekli su da je natjecanje bilo u znaku Križevaca i da se za nas može reći da smo grad tambura, tvrde tamburaši

KRIŽEVCI – Od ukupno 12 tamburaša Glazbene škole Albert Štriga iz Križevaca, koji su se prošli vikend kao solisti natjecali na regionalnom natjecanju učenika glazbenih škola u Vinkovcima, čak njih devetero osvojilo je prve nagrade i zajedno s također nagrađenim tamburaškim orkestrom predstavljat će križevačku školu na državom natjecanju u Dubrovniku.

– Naših će tamburaša na državnom natjecanju biti najviše jer su se u solističkim kategorijama plasirali samo još učenici iz tri grada, i to samo po dvoje ili troje učenika.

Zato i ne čudi da su članovi žirija na završetku rekli da je ovo natjecanje bilo u znaku Križevaca i da se za naš grad slobodno može reći grad tambura – reao je Stjepan Fortuna, nastavnik koji je tamburu uveo u križevačku glazbenu školu prije 29 godina.

Počeci su bili s orkestrom, da bi tek 12 godina poslije tambura postala i službeni predmet u osnovnoj školi, a od 1995. i u srednjoj glazbenoj školi.

– Već do uvođenja tambura kao predmeta dva puta 1987. i 1989. na festivalu u Osijeku proglašeni smo najboljim juniorskim tamburaškim sastavom u Jugoslaviji – prisjeća se Fortuna.

Nagrade na državnim natjecanjima sve su učestalije nakon uvođenja tambure kao predmeta, pa je dosad orkestar na državnom natjecanju koje se održava bijenalno osvojio šest prvih nagrada, a komorni tamburaški orkestar četiri prve nagrade. Zato i ne čudi što se u srednju križevačku glazbenu školu na smjer tambure upisuju učenici iz udaljenih gradova.

– Dvoumio sam se između Zagreba i Križevaca, no kad sam doznao da su križevački tamburaši na natjecanjima najnagrađivaniji i strah i trepet ostalima, odlučio sam se za Križevce – kaže Marko Bertić, 16-godišnji Vinkovčanin koji je bio i jedan od prvonagrađenih na regionalnom natjecanju.

– Ove godine imamo još i učenike iz Vrbovca i Koprivnice, a za jesen su najavljeni i učenici iz Bjelovara, Slatine i Požege – kaže Fortuna.

Uspješni
Osim tamburaša na državna su se natjecajnja plasirali i gitarist Mihajl Miklečić, a u solffegiu će se natjecati Martina Kušec i Mihaela Hadrović.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.