Zlatar i Križevci zatvarat će bučne kafiće u 22 sata?

ZLATAR, KRIŽEVCI – Reguliranje radnog vremena ugostiteljskih objekata u mnogim je gradovima sjeverozapadne i središnje Hrvatske ključna tema rasprava gradske vlasti.

Dok je, primjerice, Varaždin donio odluku o produljenju radnog vremena kafića, Bjelovar ukinuo jutarnju ‘prohibiciju’- zabranu točenja alkohola do 8 satii,  gradske vlasti Zlatara i Križevaca  sklonije su restrikcijama.

Naime, poglavarstva tih gradova predlažu strože kontrole javnog reda i mira te  zadržavaju  svojevrsno  ‘diskreciono’ pravo skraćivanja radnog vremena ugostiteljima koji imaju bučne noćne goste.  – Budući da se u povijesnoj jezgri nalazi nekoliko kafića s terasama i dva noćna kluba, bilo je pritužbi građana na buku, posebice kada su otvorene terase – kaže zlatarski gradonačelnik Marijan Đurek.

Zbog toga se ta tema našla na dnevnom redu posljednje sjednice Gradskoga poglavarstva. Članovi Poglavarstva donijeli su novi prijedlog odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, koji će proslijediti na odlučivanje Gradskom vijeću. Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, restorani i barovi u Zlataru svoja vrata neće morati zatvoriti u 24 sata, nego će moći raditi dva sata dulje.

Tako bi se njihovo radno vrijeme produljilo do 2 sata subotom, nedjeljom, blagdanom i dan uoči blagdana ako bude zadovoljeno nekoliko uvjeta. Naime, objekt mora biti samostojeći te od stambenih ili stambeno-poslovnih objekata udaljen najmanje 50 metara. U slučaju da se nalazi u stambeno-poslovnom objektu, vlasnik stambenog i ugostiteljskog objekta mora biti ista osoba.

Najvažniji uvjet, koji će se regulirati u suradnji s policijskim djelatnicima i kontakt-policajcem, jest kontrola javnog reda i mira, na što će se posebno paziti. Kafićima u kojima su zamijećeni učestali izgredi, radno vrijeme će se skratiti.

U obzir će se uzimati i pismene pritužbe građana na rad pojedinih gradskih kafića, posebice onih koji se nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata, ako će rad tih objekata bukom ili na neki drugi način ometati život stanovnika.

Vlasnici koji budu ispunjavali sve uvjete, produljenje radnog vremena moći će zatražiti od Grada. Konačnu riječ dat će Gradsko vijeće na sjednici za desetak dana. Restorani i barovi na području Križevaca, pak, prema prijedlogu nove odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, moći će radnim danima raditi do ponoći, a tijekom vikenda do 1 sat.

No, odluka koju Poglavarstvo predlaže Gradskom vijeću, predviđa mogućnost skraćenja radnog vremena za čak dva sata ako se građani budu učestalo žalili na pojedini objekt zbog narušavanja javnog reda i mira te nepridržavanja radnog vremena. Prema policijskom izvješću, lani je najviše narušavanja javnog reda i mira bilo u ugostiteljskim objektima Down-town (9) te Stari mlin i Cool (5).

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.