Križevački sajam već prerastao granice Hrvatske

VecernjiList.gifPRIREDBA Županijski sajam u Križevcima postao turistički i kulturni događaj

KRIŽEVCI – Preseljenjem Županijskoga obrtničkog i gospodarskog sajma u hangare bivše vojarne, koju je Vlada prepustila za prenamjene Gradu, ta je tradicionalna priredba prerasla dosadašnje okvire. Potvrđuje to Darko Koren, dožupan i predsjednik organizacijskog odbora sajma, priznavši kako ni sam nije vjerovao da će nekadašnje garaže za tenkove i topove postati privlačan izložbeni prostor i mjesto turističkih i kulturnih događanja.
 



Dobra vina
S time su se složili i gosti iz osam hrvatskih županija, ali i dužnosnici gradova i općina s kojima Križevci uspostavljaju prijateljsku suradnju. Načelnik općine Čitluka u BiH Ivan Jerkić, gradonačelnik Reane del Rojale u Italiji Edi Colaoni i potpredsjednik općine Subotice u Srbiji Petar Kuntić na radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Hrgom dogovorili su smjernice suradnje. Sva četiri grada, odnosno općine, poznata su po dobrim vinima i gostoljubivosti, a zajednička im je želja potaknuti još veću suradnju među gospodarstvenicima i poduzetnicima. Iz Italije dolazi tvornica MEP za proizvodnju opreme za građevno željezo, a spominju se i mogući poslovi u modnoj konfekciji. Križevački poduzetnik Ivan Katavić već otvara robne centre KTC-a u Vojvodini, a iskustva Čitluka s hodočasničkim turizmom u Međugorju dobro bi došla Križevcima, rodnom gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina.

Modna revija
Talijani su zainteresirani uvesti komušinu od kukuruza za izradu suvenira i torbica. U sklopu sajma održana je i prva modna revija za mlade hrvatske kreatore “Kri-Cro”, što bi, prema mišljenju dizajnera Igora Galaša, mogao postati još jedan prepoznatljivi događaj. Nekoliko modnih salona i kreatora ponovno su privukli pozornost posjetitelja sajma na subotnjoj reviji odjeće i frizura Udruženja obrtnika Križevaca.

Svirao čekićem

Predstavili su se i varaždinski poštari u svojim povijesnim odorama. Poznati koprivnički turistički kovač Josip Evačić neumorno je kovao medalje i zabavljao posjetitelje svirkom čekićem po nakovnju. Udruga “Lipa” svakog je sata donosila vruće štrukle, “Point” je skupljao priloge za božićne darove djeci iz Centra za djecu s teškoćama u razvoju, a uzgajivači malih životinja oduševili su najmlađe izložbom golubova, ukrasne peradi i zečeva.

 

Mala Karla donosila sreću
 Vrhunac sajamske priredbe bio je u nedjelju kad su izvučeni dobitnici 62 nagrade, i to između 4319 posjetitelja. Najviše sreće imao je križevački električar Damir Trbuha, koji je za 15 kuna postao vlasnik automobila “chevrolet aveo” vrijednog 63.000 kuna. Nije vjerovao u sreću sve dok mu predsjednik organizacijskog odbora sajma dožupan Darko Koren nije predao ključeve. D. Trbuha mislio je kako ga prijatelji zafrkavaju kad ga je direktor sajma Darko Masnec nazvao mobitelom i priopćio mu vijest. Mala Karla Rogožar donijela je sreću i Nikoli Šuškoviću, dobitniku inoks bačve i mlina za grožđe, te Ružici Strsoglavec koja je dobila električne škare za živicu.

Nagrađeni najljepši štandovi
Izložbeni prostor Udruženja obrtnika iz Đurđevca proglašen je najljepše uređenim od 211 izlagača županijskoga sajma iz Hrvatske i inozemstva. Drugo je mjesto pripalo tvrtki “Vimjetal” d. o. o. iz Kapele, a treće Hrvatskoj obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije. Posebno priznanje za najljepše uređen štand u etnostilu dobila je Turistička zajednica Knina.

Modne revije i biškupi
Na prvoj križevačkoj modnoj reviji mladih kreatora “Kri-Cro” svoje je zanimljive kreacije odjeće za djevojke prikazalo šest mladih hrvatskih modnih kreatora. Prvu nagradu za kapute dobila je Lana Stojisavljević iz Zagreba. Drugu nagradu za haljine s afričkim motivima dobila je Ana Marija Ricov, a za kreativnost nagrađena je studentica Josipa Šturlić za svoje mini krinoline. Osim manekenki, pistom se prošetalo i sedam martinjskih biškupa koji su krstili mlado vino.

“Križevačke žlice” najboljim kuharima
 Članovi Udruge branitelja liječenih od PTSP-a iz Varaždinske županije spremaju najbolji fiš-paprikaš, a u korak ih prate njihovi prijatelji iz udruga Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije. U pripremi srnećeg paprikaša najbolji su bili članovi Lovačkog društva “Zec” iz Bukovja, ispred LD-a “Sveti Hubert” iz Križevaca i “Fazan” iz Ruševca. Oni su pobjednici prvoga kulinarskog natjecanja za “križevačku žlicu”, repliku 6000 godina stare očuvane glinene žlice, koju su arheolozi iskopali u blizini naselja Karane. (on)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.