‘Dobro jutro, Zagrebdox!’

Sinoć je u zagrebačkom Studentskom centru otvoren treći po redu Zagrebdox – međunarodni festival dokumentarnog filma. Svečanošću otvorenja ujedno je obilježena i deseta godišnjica rada producentske kuće Factum. Festival su otvorili direktor Festivala Nenad Puhovski, izvršna producentica Sanja Borčić Toth, te Duško Ljuština, koji je uime Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport obećao da ćemo sljedeće godine program Zagrebdoxa gledati u kinu Europa. Govorancije nije bilo mnogo, vjerojatno su i sami željeli da premijera dugometražnog dokumentarnog filma Dobro jutro, doajena hrvatskog filma Ante Babaje, otpočne što prije.

Redatelj Ante Babaja, autor jednog od najvećih ako ne i najvećeg hrvatskog filma Breza, ovoga je puta snimio intimnu dokumentarističku priču o sebi samome. Dobro jutro je dokumentarac snimljen 35 mm kamerom, najmanjom kamerom na svijetu, a tematizira ogromnu sastavnicu života – njegovu prolaznost. Nakon dva srčana i moždana udara Ante Babaja živi u domu za stare i nemoćne te kamerom bilježi sve ono što ga okružuje i čini njegovu svakodnevnicu. Buđenje, tjelovježba, ručak, odlazak na kavu, te vrlo mu drage sestre i spremačice.

U sam film inkorporirani su isječci iz svih njegovih filmova (Breza, Miris, zlato i tamjan, Carevo novo ruho, Izgubljeni zavičaj, Kamenita vrata) koji metaforički i tematski zaokružuju ovaj film ali i cjelokupni autorov stvaralački opus.
Danas 80-godišnjak, Babaja se u filmu, tijekom razgovora s prijateljem, osvrće i na stanje suvremenog filma. Tako na tvrdnju da je film doživio strahovitu demokratizaciju jer svatko može kupiti kameru i snimati, redatelj vješto odgovara da "svatko ima i olovku pa ipak…".
I s tim je nemoguće ne složiti se – umjetnika kakav je Babaja malo je i tu činjenicu nikada neće promijeniti broj prodanih kamera.
Zagrebdox traje do 4. ožujka. Na festivalu će biti prikazano oko 130 dokumentarnih filmova, podijeljenih u nekoliko kategorija – međunarodna konkurencija, regionalna konkurencija, autobiografski dokumentarci, bunkerirani filmovi, suvremeni indijski dokumentarni film, kontroverzni dokumentarci. Filmovi se mogu gledati na tri lokacije: Teatar &TD, kino SC, MM centar.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.