Križevci žele brinuti o osnovnim školama na svojem području

Na koji način objekte i zemljište bivše križevačke vojarne prenamijeniti u civilne svrhe i inicijativa za preuzimanje od Županije osnivačkih prava i obaveza nad osnovnim školama, teme su koje su okupile predstavnike političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću Križevaca. Iako konkretne odluke nisu donesene, nego će svoje konačne stavove vodstva HSS-a, HDZ-a, SDP-a, HSLS-a i HSU-a definirati u roku od tjedan dana, iskazana je načelna suglasnost o obje teme, naveo je gradonačelnik Branko Hrg.

Iako su stavovi bliski i na tragu već pet godina starih planova za prenamjenu vojarne prvenstveno u svrhe odgoja i obrazovanja, od predškolskog do visokog, na sastanku su se čule i do sad manje zastupljene ideje, poput one Stranke umirovljenika. Iznio ju je predsjednik križevačke i županijske organizacije stranke Slavko Konfic:

– Iako ju još uvijek razrađujemo, podržat ćemo prijedlog po kojem bi se na dijelu prostora bivše vojarne izgradio dom za stare i nemoćne, pri čemu još treba konkretizirati da li bi to bila podružnica koprivničkog Doma za stare i nemoćne osobe, ili samostalna ustanova.

U domu za starije osobe trebalo bi se smjestiti stotinjak osoba, nastavio je Konfic, jer toliko križevčana trenutno čeka mjesto ili su u ustanovama u susjednim gradovima. SDP-ov, pak, Davor Konfic obrazložio je inicijativu svoje stranke da Grad Križevci preuzme od Županije ovlasti osnivača nad četiri osnovne škole:

– Mislimo da je Grad i financijski i na druge načine dovoljno jak da se može brinuti o vlastitim osnovnim školama, odnosno da ih možemo održavati upravljati njima bolje nego što to radi Županija – rekao je Davor Konfic.

Na upit kako bi trebala teći procedura i od kojeg datuma očekuje da Grad preuzme decentralizirana sredstva za osnovne škole, gradonačelnik Hrg je rekao da će postupak nakon konačnog stava stranaka biti brz, ali i da državna tijela imaju svoj način rada.

– Riječ je o proceduri na više razina i koja dugo traje, pa je realno za očekivati da se to dogodi naredne kalendarske, a možda i naredne školske godine. Za sada, neka to bude 01. siječanj 2008. godine – najavio je Branko Hrg.

Ako suglasje križevačkih političara potraje, i pitanje prenamjene vojarne i preuzimanja škola trebalo bi se naći na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.