Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

Stručno – znanstveni odjel

SUPERPOVRĆE: VIŠE OD 100 RECEPATA KOJI SLAVE RADOST I SNAGU: 25 NAJZDRAVIJIH VRSTA POVRĆA NA PLANETI / Celia Brooks; autor fotografija Jean Cazals ; – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

Superpovrće slavi snagu i okuse biljne prehrane stavljajući u prvi plan 25 najzdravijih vrsta povrća. U ovom iskrenom hvalospjevu stručnjakinja za povrća Celia Brooks nastoji promijeniti uvriježenu percepciju svima poznatog superpovrća tako što istražuje njihove izvanredne nutritivne vrijednosti, nudeći pregršt vrijednih informacija kada je u pitanju izbor i priprema namirnica.

Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih recepata koji jednostavno uparuju okuse i donose nam radost izrazito nutritivne prehrane pune slasne raznolikosti.

Beletristika

PLAVETNILO / Maja Lunde; s norveškoga prevela Anja Majnarić. – Zagreb: Naklada Ljevak, 2019.

Godina je 2017. i Signe, kojoj je šezdeset i sedma, odlučuje se otisnuti na put svojim brodom Plavetnilo, od Norveške do Francuske, pritom se sjećajući vlastitoga života, aktivizma i velike i nesretne ljubavi prema Magnusu s kojim se želi još jedanput suočiti. David i Lou su otac i kći koji žive u ratom i sušom poharanoj Francuskoj u 2041., usred sukoba između sjevera i juga Europe, ponajviše generirana nestankom vode. Dok pokušavaju preživjeti i čekajući drugu polovinu svoje obitelji, duboko na kopnu pronalaze napušteni brod. Njihovo putovanje ispreplest će se s onim koje je toliko godina prije njih poduzela Signe, tvoreći inspirativnu i duboko dirljivu priču o snazi prirode i nesalomljivosti ljudskog duha.

Nakon “Povijesti pčela”, roman “Plavetnilo” je drugi dio autoričina četverodijelnog ciklusa o temeljnim egzistencijalnim temama s kojima se suočava suvremeni svijet. Labavo povezani romani o specifičnim klimatskim problemima u sebi sadrže po jedan središnji motiv: insekte, vodu, životinje i biljke.

Romani se sastoje od ulančanih pripovjednih linija koje istražuju čovjekovo ponašanje u prirodi i posljedice koje ostavlja, na taj način otvarajući plodne teme za raspravu: što možemo učiniti, što je važno u životu, kamo idemo?

“Plavetnilo”, međunarodni bestseler objavljen je u dvadeset zemalja, zaslužio je i nominaciju za Nagradu norveških knjižara.

Dječji odjel

SRCOHVAT / Grgičević Andrijana; [ilustracije Boris Kugler]. – Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2020.

U središtu je ove priče jedna obična, pa opet po mnogo čemu neobična obitelj u kojoj odrasta autistični dječak. On je predmet ljubavi i pažnje svih u obitelji, ali u njihovu okruženju stasaju moćnici koji u tom autističnom dječaku vide prigodu da skupe političke bodove. Borba motivirana ljubavlju i borba protiv sebičnih i licemjernih likova prikazana je u ovoj dirljivoj i suvremenoj priči koja se, na žalost, prečesto događa i izvan korica knjige.

Knjige za mlade 

MOJ TITANIC NE TONE / Vjekoslava Huljić; [ilustracije Niko Barun]. – Zagreb: Mozaik knjiga, 2019.

U najnovijem romanu Moj Titanic ne tone autorica Vjekoslava Huljić je otvorila osjetljivu temu današnjice, ali istovremeno i pokazala izlaze iz tih problema, naglasila potrebu za prihvaćanjem drugih u kojoj se mladi čovjek nađe u životu.

Huljić je jedna od prvih domaćih autora koja u dječjem romanu govori o izbjegličkoj krizi koji je dominantan problem cijele Europe. Priča je to o djevojčici Lejli koja se u bijegu sa svojim roditeljima prema zapadu izgubila i našla u Splitu gdje ju pronalaze djeca koja joj pomažu da se integrira u zajednicu.

Roman jest prvenstveno namijenjen mladima, ali bi ga svakako trebali pročitati i roditelji, učitelji i profesori, kako bi lakše prepoznali problem ili barem postali svjesniji koliko samo jedna lijepa gesta mlade djevojčice Lejle ili bilo koda drugoga može utjecati danas na nečiji život, a sutra na cijeli svijet.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.