Splitska tvrtka kupuje dvorac Sidonije Erdödy

KRIŽEVCI – Tvrtka Split ship managment LTD Splićanina Ratka Božića postat će novi vlasnik dvorca nekadašnje operne pjevačice Sidonije Rubido Erdödy u Gornjoj Rijeci.

Naime, nakon završetka natječaja danas je održan sastanak Povjerenstva za prodaju dvorca, a ponuda za kupnju po cijeni od 2,76 milijuna kuna splitske tvrtke bila je jedina i zadovoljila je sve zakonske uvjete. Početna cijena za dvorac površine oko 1100 metara četvornih smješten na zemljištu od 37.200 metara četvornih bila je 2,69 milijuna kuna.

U utorak predstoji sastanak Općinskog poglavarstva koje će, očekuje se, odlučiti da se dvorac, vlasništvo Općine, koji je Općina 1995. na 99 godina za jednu kunu iznajmila Siniši Križancu, vlasniku dvorca Bežanec, proda splitskoj tvrtki. Vlasnik tvrtke Božić bio je prisutan otvaranju ponude. Rekao nam je da u Sidonijinu dvorcu namjerava urediti hotelski kompleks visoke klase s najmanje četiri zvjezdice, a završiti ga namjerava u roku od dvije godine od izdavanja građevinske dozvole.

– Planiramo i dogradnju na prostoru nekadašnjeg pratećeg gospodarskog objekta. Željeli bismo da to ne bude klasičan hotel nego da u dvorcu osiguramo prostor za kulturno-umjetničke sadržaje. Posebno tu mislim na galerijski prostor i koncertnu dvoranu, s obzirom na to da je dvorac u 19. stoljeću bio vlasništvo prve hrvatske operne primadone Sidonije R. E. – kaže Božić. Na naše pitanje je li postigao dogovor o visini naknade za izvršena ulaganja s bivšim zakupnikom dvorca Križancem, koji je prestao ulagati u dvorac 1996. nakon što mu je građevinska inspekcija obustavila radove na uređenju dvorca zbog nepoštivanja zakona konzervatora, Božić je odgovorio potvrdno. No nije želio otkriti iznos koji će morati nadoknaditi Križancu napomenuvši samo da je to poslovna tajna.

Nastavak suradnje s Sinišom Križancem

Ratko Božić naglasio je da misli usko surađivati s Križancem i njegovim dvorcem Bežanec. – Uostalom, s njim poslovno surađujemo već pet godina i od njega sam i čuo za dvorac – rekao je Božić. Njegova se tvrtka inače bavi menadžmentom u brodarstvu. Razne djelatnosti obavlja na 45 prekooceanskih brodova, a kod njega je zaposleno oko 2000 hrvatskih i oko 500 stranih pomoraca. Ima i vlastitu turističku agenciju, a ove bi godine trebali početi graditi hotel sa 50 soba u Splitu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.