Konzervatori koče obnovu križevačkih trgova

Iako je prošle godine proveden natječaj i izabrano najbolje idejno rješenje, središnji križevački Nemčićev i Strossmayerov trg izgleda da ipak neće tako skoro dobiti novi izgled prema zamisli zagrebačke tvrtke ‘Adria projekt’. Njezini arhitekti po treći put morali su mijenjati projekt koji se sviđa Križevčanima, ali ne i djelatnicima Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Pri tom, po riječima predsjednice Komisije za provedbu natječaja Vesne Telban, lakše im je bilo kritizirati predloženo tvrdnjom da se ne poštuje povijesna matrica, nego aktivno sudjelovati u radu Povjerenstva.

– ‘Taj član Povjerenstva došao je i donio autonomno mišljenje, pa se onda na kraju ljutio što ono nije uvaženo u cjelosti! Kao da je većina članova Povjerenstva trebala donijeti odluku po mišljenju jednog člana. Čemu je onda Povjerenstvo uopće i trebalo služiti?’, upitala je.

Osoba o kojoj je govorila predsjednica Povjerenstva je konzervatorica Kristina Zloušić, kojoj smetaju dva objekta koja bi zapravo spojila središnje trgove, pa su oni morali biti prebačeni na njihove rubne dijelove. Naime, sa željom da odaju počast nekadašnjem Križevčaninu Marcelu Kiepachu, izumitelju dinama, projektanti su zamislili na Nemčićevom trgu vrtuljak kojim bi djeca, igrajući se i okrećući ga, proizvodila struju i palila svjetiljke. Nasuprot njoj, na Strossmayerovom trgu bio bi izgrađen otvoreni paviljon, umjesto do sad svako malo postavljane montažne pozornice. Također, sadašnji drvored kestena na raslinjem prenatrpanom Nemčićevom trgu, koji skriva pročelja povijesnih zgrada stare jezgre, bio bi zamijenjen nižim stablašicama.

No, odgovor na pitanje hoće li izmjenjeni projekt zadovoljiti konzervatore i dalje je neizvjestan. Naime, iako obavještena o sastanku, konzervatorica Zloušić na njemu se nije pojavila, već samo predstavnici prošle godine osnovanog bjelovarskog Odjela, koji u cijelu priču do sad nisu bili uključeni.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.