Beckettov ‘Play’ od 8. siječnja na sceni ‘Nina Vavra’

lararados_beckett-play.jpgNa samu 17. obljetnicu smrti Samuela Becketta, slavnog irsko-francuskog romanopisca i dramatičara tzv. teatra apsurda, u Križevcima je u petak 22. prosinca ispred svega desetoro uzvanika premijerno odigran kazališni komad "Play" križevačkog redatelja Borisa Čataja, u nadahnutoj izvedbi mlade Lare Radoš.

Polusatna intimna ispovijest Druge žene u ljubavnom trokutu, s karakternom usredotočenošću glumice te ispunjena beckettovskim stankama, odigrala se u scenskom prostoru "Nina Vavra", osebujnom ambijentu osmerokutne sobe u prizemlju Doma mladih, bivše križevačke sinagoge. Ovo je, sugrađanima nedovoljno poznato, komorno kazalište za javnost bilo otvoreno istim komadom u svibnju 1982. godine.

lararados_beckett-play2.jpg Od ponedjeljka 8. siječnja 2007. pa sve do kraja ožujka, predstava će na istom mjestu biti postavljena svakog ponedjeljka i utorka točno od 20 sati, a desetero gledateljica i gledatelja moći će svoje besplatne ulaznice za taj dan podići u Art Rock Caffeu. Redatelj Čataj istaknuo je za Križevci.info da je ovaj komad pripreman osam mjeseci, od stote obljetnice Beckettova rođenja 13. travnja, a tijekom naredna tri mjeseca imat će ga prilike pogledati 240 posjetitelja.

Čataj je kao kazališni alternativac u Križevcima osnovao i režirao predstave Komornog teatra "Nina Vavra" još 1974. godine. Od kritike prozvan Beckettovim sljedbenikom s gotovo religioznim pristupom njegovim djelima, te možda jedini s prostora bivše Jugoslavije koji postavlja Beckettove kratke drame, Čataj je višestruko nagrađivan na međunarodnom festivalu BRAMS (Beogradska revija alternativnih malih scena) – za najbolju režiju ("Come And Go") 1977. godine, za najbolju predstavu festivala ("Ohio Impromptu") 1986. te za dugogodišnje sustavno istraživanje Beckettove dramaturgije 1988. dok je godinu dana poslije ušao u žiri istog prestižnog festivala.

Režirao je i niz javnih gradskih priredbi, posebno u okviru "Križevačkih ljetnih večeri", a prošle i ove godine je u otvorenom prostoru Gradske galerije postavio predstavu "Drama graditelja" Henrija Michauda. Kao zanimljivost dodajmo još kako je Čataj u izboru križevačkog portala za osobu 2005. u Križevcima, po glasovima čitatelja dijelio treće mjesto.

Vezano

Komentari su zatvoreni.