Bez SDP-ovog glasa, usvojen križevački proračun

RKCLogo.jpg Pred križevačkim vijećnicima našao se prijedlog proračuna za iduću
godinu. Obrazlažući ga, gradonačelnik Branko Hrg podvukao je da je s
iznosom od 46,7 milijuna kuna ovo najveći, ali i najrealniji proračun
od 93-će, a kad se tome pribroji više od 9 milijuna kuna prenesenih iz
ove godine, kao i desetak milijuna iz državnih izvora koji će ići
izravno izvođačima radova na razvoju vodoopskrbe, 2007-ma će biti
doista investicijska godina.

– „Očekuje nas godina kada će se najviše napraviti u razvoju vodoopskrbe, kada će se napraviti jako puno na ekologiji, na zbrinjavanju otpada i godina kada će se napraviti dosta na odvodnji.“

Pored toga, najavio je Hrg, u iduće dvije godine predstoji adaptacija zgrade Dječjeg vrtića Križevci, zatim izgradnja atletske staze kod srednjih škola, a traju i pregovori s Hrvatskim cestama o izgradnji 40 milijuna kuna vrijednog nadvožnjaka kod željezničke stanice. Pojašnjenjima nije bio previše oduševljen SDP-ov vijećnik Ivan Knok. On smatra da proračun koji se sa 56% puni prihodima od poreza na dohodak, daleko premalo vraća gospodarstvu putem poticajnih mjera i olakšica za poduzetnike. Jednako tako, pitao je zbog čega se čak 9 milijuna proračunskih kuna ove godine nije uspjelo utrošiti.

– „Zar nismo sposobni u ovih pol godine bar dio tih sredstava potrošiti, pa sad plaćamo kamatu a ne realiziramo projekte, dakle, ili nismo se dobro spremili za realizaciju tih projekata ili smo prerano digli kredit“, upitao je Knok.
Odgovorio mu je gradonačelnik Hrg rekavši:

– „Pripremili smo se i predobro, jer smo planirali potrošiti 4,2 milijuna kuna za sufinanciranje vodoopskrbne mreže, magistralnih vodova, pa smo onda u tijeku godine uspjeli izboriti drugi model financiranja, dobiti novce, napraviti projekt, i novci su nam ostali u proračunu grada. Ja to smatram dobrim poslom“, ustvrdio je Hrg.

Također, dodao je, sanacija odlagališta plaćena je onoliko koliko je radova izvršeno, a slično je i sa gradnjom sustava odvodnje nove poduzetničke zone Gornji Čret, koja nije započela jer prvo predstoji izrada projektne dokumentacije, i to novcem pretpristupnih fondova Unije. Vijećniku Knoku pojašnjenje nije bilo dovoljno, pa se upitao koji je uopće bio razlog i svrha podizanja kredita.

– 'To neka bude na savjesti onih koji ne realiziraju programe kad imaju novce“, zaključio je vijećnik Knok.
Glasovanje imalo očekivan ishod – proračun je prihvaćen uz jedan glas protiv.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.