Križevački invalidi morali u Vijećnicu po stepenicama

JutarnjiList.gif Skup o nabavi pomagala za invalide organiziran u potpuno neprimjerenom prostoru

KRIŽEVCI – Zbog teme o ostvarivanju prava na ortopedska pomagala, nama invalidima izuzetno zanimljive, prvi put sam se odlučio doći na neku tribinu u organizaciji naše udruge, no da sam znao da je do ove dvorane u Gradskoj vijećnici potrebno prijeći toliko stepenica, ne bih došao – rekao nam je nakon tribine invalid Franjo Ivšak iz Svetog Ivana Žabna dok je s velikim naporom svladavao stube.

 

– Nažalost, u Križevcima nismo mogli dobiti prostor prilagođen invalidima a da može primiti 200-tinjak osoba, dok je prostor naše udruge prilagođen, ali u njega stane samo desetak osoba – rekao nam je predsjednik križevačke udruge invalida Petar Gatarić, dodajući da je nepostojanje prilagođene dvorane velik problem za udrugu, ali ne i jedini.

– Mnogo smo problema riješili, jedan smo od gradova koji je donio strategiju o pristupačnosti, dosta je prilaza prilagođeno. Riješili smo i lift na bazenu za invalide, no još ne možemo u knjižnicu, crkvu i brojne druge ustanove, a svakako jedan od najvećih problema nam je fizikalna terapija. Fizikalna je u križevačkom Domu zdravlja smještena u posve neadekvatan prostor od 50-ak kvadrata.

Nema ordinaciju za prijem, već se u istom prostoru primaju pacijenti, presvlači i izvode vježbe. Uz to, iako su invalidi gotovo najčešći korisnici terapija, fizikalna nema ni WC prilagođen potrebama invalida, a zgrada u kojoj je fizikalna ima tek nekakve improvizirane pristupačne rampe po kojoj invalid u kolicima može proći tek uz pomoć druge osobe – kaže Gatarić.
Dodaje da su još 2003. počeli moliti nadležne da se prostor fizikalne prilagodi.

– Svojoj smo inicijativi priložili i idejno rješenje arhitektonskog savjetovališta Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, no vodstvo županijskog Doma zdravlja uporno nas je ignoriralo, da bi nam ravnateljica tek u rujnu ove godine poslala dopis u kojem nam načelno, ali bez ikakvih rokova, obećava prilagodbe fizikalne i upućuje da WC prilagođen invalidima postoji u susjednoj zgradi grupne prakse. Kako nam takav odgovor ravnateljice ne jamči tražena poboljšanja, ovih ćemo dana još uputiti jednu predstavku, i to direktno ministru, jer u županiji očito više nemamo kome – rekao nam je Gatarić.

Vezano

Komentari su zatvoreni.