Čak sedam martinskih biskupa

JutarnjiList.gifNovosti u krštenju mošta i prezentaciji kulture pijenja sjeverozapadne Hrvatske

KRIŽEVCI – Najveća martinska fešta u Koprivničko-križevačkoj županiji, uz čak sedam martinskih biskupa i nekoliko njihovih pripravnika, bit će prekosutra u gradu Križevačkih štatuta.
Prema riječima Zdravka Mihevca, predsjednika Županijske turističke zajednice, to je prvi put u Hrvatskoj da krštenju mošta na jednom mjestu prisustvuje toliki broj biskupa.

– Novi turistički proizvod Županije osmišljen je na inicijativu Željka Kožarića-Mrvice, Martina malokostanjskog, a s ciljem da se na novi način prezentira kultura pijenja sjeverozapadne Hrvatske, najviše prepoznata po Križevačkim štatutima – rekao je Mihevc. Dometnuo je da će ceremoniju uz Kožarića voditi i Zoran Homen – Martin svekriževečki, Krešimir Blažek – Martin koprivničko-draganovečki, Branko Sobota – Martin kalnovečko-kloštarski, Josip Petras – Martin novingradsko-komarnički, Petrina Topljak – Martin đurđevečki, te Darko Korošec – Martin od Sv. Vida. Kroz šaljivu prezentaciju biskupi će posjetitelje upoznati i s koprivničkim i drugim regulama krštenja mošta, a jedna od zanimljivosti bit će i izbor velikog meštra ceremonijala. Meštra će birati biskupska konklava, a bijeli i crni dim zamijenit će vino.

Izabrani meštar dobit će certifikat da je upravo on kroz iduću godinu glavni županijski martinski biskup, a meštar bi imao pravo unapređivati pripravnike u nove martinske biskupe.

Manifestacija bi trebala početi već u 10 ujutro, nastavit će se na Županijskom obrtničkom sajmu, gdje bi svih sedam biskupa kratku “spelanciju” trebali izvesti iza 17.30 sati. Oko 18.45 sati svi biskupi u kočijama uputiti u etno kuću križevačkog Muzeja na prijem kod gradonačelnika Branka Hrga, a glavna ceremonija bit će od 20 sati u hotelu Kalnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.