Počinje suđenje liječnici i medicinskoj sestri za smrt astmatične djevojčice

JutarnjiList.gifPrvo ročište protiv djelatnika Hitne pomoći koje su dežurale u noći 27. listopada 2005. kada se ugušila Tena Šurina

KRIŽEVCI – Godinu dana nakom smrti 11-godišnje astmatične djevojčice Tene Šurine počet će sudski proces protiv medicinske sestre N. T. i doktorice D. P., koje su dežurale u Hitnoj pomoći križevačkog Doma zdravlja 27. listopada 2005., kada je na poziv Tenine majke odbijen kućni posjet djevojčici koja se gušila.

Potvrdio nam je to jučer Darko Pavičić, općinski državni odvjetnik iz Križevaca, rekavši da je prvo ročište pri Općinskom sudu u Križevcima zakazano za 21. studenoga. Prema Pavičićevim riječima, protiv medicinske sestre i liječnice podignuta je optužnica za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a zbog nepružanja medicinske pomoći, za što je moguća kazna zatvora do 10 godina. Do otezanja s procesom došlo je zbog vještačenja Zavoda za sudsku medicinu, koji je sudu nalaz dostavio tek u lipnju, odnosno sedam mjeseci nakon smrti djevojčice.

Inače, prema riječima Terezije Kolar, ravnateljice Županijskog doma zdravlja, još nije završen ni postupak o okolnostima smrti djevojčice koji se vodi pri Ministarstvu zdravstva.

Ipak, iako su sestra i liječnica bile suspendirane do završetka postupka pri Ministarstvu zdravstva, obje rade. Prema riječima ravnateljice Kolar, na posao su vraćene u siječnju zbog nedostatka kadra. Liječnica i dalje radi na Hitnoj, no sestra N. T., koja navodno nije liječnicu ni izvijestila da je zatražen posjet, kako je to utvrđeno istragom, sada radi na odjelu ginekologije.   

Mirjana Šurina, majka preminule Tene: Da je Hitna došla barem na pola puta, Tena bi bila živa

KRIŽEVCI – Nakon što sam čula da su liječnica i medicinska sestra vraćene na posao, mislila sam da će se sve zataškati, no kad sam danas primila poziv na ročište, odahnula sam. Počela sam se nadati da bi pravda ipak mogla pobijediti, odnosno da će odgovorni za smrt moje Tene ipak odgovarati. Da je Hitna došla barem na pola puta, Tena bi danas bila živa jer ona je pretprošle godine u Zagrebu preživjela još teži napad, o čemu imam medicinsku dokumentaciju – rekla nam je majka Mirjana Šurina.  (SL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.