Podravci i Prigorci potrošili više od pet milijuna kuna!

VecernjiList.gifRASIPNOST Građani Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, prema Večernjakovu izračunu, za Sve svete duboko posegnuli u džepove:

KOPRIVNICA, KRIŽEVCI, ĐURĐEVAC – Stanovnici triju gradova u Koprivničko-križevačkoj županiji duboko su posegnuli u džepove kako bi u povodu blagdana Svih svetih okitili grobove najmilijih. Prema Večernjakovu izračunu, ove su godine potrošili više od pet milijuna kuna!

Dovoljan cvijet i svijeća?
Do toga smo iznosa došli pomnoživši 21.000 grobova, koliko ih je na
koprivničkim, križevačkim i đurđevačkim grobljima, s prosječnim iznosom
od 250 kuna po uređenju jednoga vječnog počivališta.Za 250 kuna moglo se kupiti deset prosječnih lampaša po sedam kuna, dvije prosječne lončanice po 30 kuna i dva prosječna cvjetna aranžmana po 60 kuna. Kada bi se uračunao iznos koji su za cvijeće i svijeće potrošili i mještani desetaka županijskih naselja, iznos sisvetske potrošnje debelo bi pretegao pet milijuna kuna.

– To čine zbog susjeda, a ne zbog svojih pokojnika. Dovoljno bi bilo donijeti jedan cvijet i zapaliti jednu svijeću, a ostatak novca mogli bi uplatiti u humanitarne svrhe – prokomentirao je jučer rastrošnost svojih sugrađana jedan od Koprivničanaca s kojima smo razgovarali na gradskome groblju.

Osim na "svoje" grobove, građani su svijeće palili i na središnjim križevima za sve pokojnike, kao i na posebnim spomen-obilježjima vojnicima iz Drugoga svjetskog i Domovinskog rata. Na "antifašističkome polju" koprivničkoga groblja zatekli smo Slobodana Ilibašića, koji je, kao i svake godine, došao odati počast poginulim partizanima.

Partizani i domobrani
– Komunalac sve uredno održava, ne mogu se požaliti. Ovamo dolazim zbog roditelja, koji su bili u NOB-u – kazao nam je on.
Kod spomenika partizanima i domobranima na ulazu u križevačko groblje jučer prijepodne bio je gotovo izjednačen broj cvijeća i svijeća. Domobrani su ipak bili u laganoj prednosti jer su imali vijenac i dvadeset lampiona, a partizani tri aranžmana i deset lampiona.
Na mjestu gdje su u Đurđevcu pokopani pripadnici vojvođanskog partizanskog odreda položeno je svježe cvijeće i upaljene svijeće.

– Nije to samo za blagdan Svih svetih. Činimo to, kao i za sva obilježja poginulih u Domovinskom ratu, tijekom  cijele godine – kazao je Pero Huđek, upravitelj đurđevačkoga groblja.

– To je  stvar kulture i kršćanskoga odgoja. Tu su pokopani ljudi – rekla  nam je Đurđevčanka koja se uz groblje vojvođanskih partizana zatekla slučajno.

Vezano

Komentari su zatvoreni.