Petarde su zabranjene – objavljeno koje vrste pirotehnike su dozvoljene

Počela je akcija “Mir i dobro” koju Policija tradicionalno provodi u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana kako bi spriječila nezakonitu uporabu oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava te održala povoljno stanje opće sigurnosti. U pirotehnička sredstva spadaju sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

Tako kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i one namijenjene za uporabu unutar stambenih zgrada, dok kategorija F4 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe. Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog Zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dozvoljena  nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3.

Ostala pirotehnička sredstva iz kategorije F2 i F3 mogu se građanima starijim od 18 godina prodavati u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova, dok je njihova uporaba dozvoljena samo građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine. Iz policije su građanima koji koriste pirotehnička sredstva savjetovali da ne podcjenjuju njihovu moć, da budu uzor svojoj djeci te da vode brigu i o susjedima i kućnim ljubimcima. Kazne za građane koji prekrše ove propise kreću se od 5 000 do 15 000 kuna, a za pravne osobe od 10 000 do 30 000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.