Poduzetnici iz EU žele ulagati u Križevce

VecernjiList.gifPODUZETNIŠTVO Križevčani na otvaranju prve zone ekonomije zajedništva u Italiji

KRIŽEVCI  Mala tvornica čarapa, stolarija, proizvodnja jagoda i povrća, sadnja šljivika samo su neke od  djelatnosti koje su se razvile u Križevcima na temelju modela tzv. ekonomije zajedništva.
Počelo je prije 15 godina u Italiji na poticaj Vjerske zajednice Djelo Marijino  Pokret fokolara, koji ima sjedište i u Križevcima. Poduzetnici iz Europske unije najprije simbolično, a postupno sve više podupiru prijedlog da se odreknu dijela dobiti ulažući solidarno u manje razvijene krajeve i zemlje te pomažući tamošnje poduzetničke projekte.

 

 




Križevački kutić
Po tom obrascu sada se ne želi otvarati poduzetničke zone samo u Europskoj uniji nego i na drugim kontinentima. Prva je prošli vikend otvorena u Italiji u gradiću Incisa Valdarno nedaleko od Firence i sjedišta Pokreta fokolara u mjestu Loppiano, a svoj informativni kutić dobila je i Hrvatska, koju su predstavljali Križevci.
Na otvaranju te zone bila je i skupina Križevčana iz Pokreta fokolara te Darko Masnec, pročelnik gradskog ureda za gospodarstvo i financije. On se posebno zanimao za uređivanje zone, gospodarenje njome, uvjete ulaganja i održavanja te druge značajke koje bi se mogle preslikati u budućoj trećoj križevačkoj zoni što će se na 45 hektara dosadašnjega državnog zemljišta uređivati u Gornjem Čretu uza sadašnju državnu i buduću brzu cestu Zagreb  Križevci  Koprivnica.

Gradovi prijatelji
– Osobito smo zainteresirani za stvaranje mreže poduzetničkih zona, što ćemo razvijati sa slovenskim gradom Postojnom i prijateljskim mađarskim gradom Nagyatadom uz potporu pretpristupnih fondova Europske unije, kaže Masnec.
Na susretima s talijanskim poduzetnicima i promicateljima ekonomije zajedništva upravo su Križevčani predložili da se nove poduzetničke zone više produhove i dopune sadržajima koji će pridonijeti ugodnijem radu zaposlenika.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.