Za ekološku poljoprivredu prijavila se 92 kandidata

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Prvi specijalistički stručni studij ekološke i održive poljoprivrede u Hrvatskoj pri Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima planirao je upisati 30 kandidata, no nakon u petak završenog natječaja uspostavilo se da ima čak tri puta više zainteresiranih kandidata.

– Za naš novi studij prijavilo se čak 92 kandidata i zato smo odlučili povećati kvotu na 70 polaznika, s tim da će još dodatnih 15 mjesta biti omogućeno za branitelje. Iako smo bili pomalo skeptični koliko će nam se kandidata javiti, čini se da smo dobro procijenili da je interes za ekološku poljoprivredu sve veći kada smo se odlučili za pokretanje ovog studija – rekao je danas dekan VGU dr. Vinko Pintić.

Dodao je da polaznici nakon završetka studija postaju specijalisti ekološke i održive poljoprivrede s titulom magistra struke. Novi studij bit će dvogodišnji i izvanredni, a predavanja počinju poslije Nove godine. Na Učilištu su iznenađeni i brojem zainteresiranih za tzv. razlikovni studij.

– Jednogodišnji razlikovni studij namijenjen je bivšim studentima koji se namjeravaju nastaviti školovati, a završili su školovanje po dvogodišnjem programu. Za taj smo studij planirali po 30 stočara i 30 ratara i također smo bili prisiljeni podići kvotu te smo na kraju upisali ukupno 91 studenta, pa ćemo ove akademske godine s novim studijima ukupno imati oko 670 studenata – rekao je dekan Pintić, dodavši da očekuje da će dio polaznika razlikovnog studija iduće godine nastaviti školovanje na specijalističkom studiju ekološke poljoprivrede.

No, Učilište ne namjerava ostati samo na jednom specijalističkom studiju. – Naša je želja da iduće akademske godine formiramo još jedan specijalistički studij. Programi su već u izradi i nadamo se da ćemo za iduću godinu osigurati dopusnicu za specijalistički studij marketinga u poljoprivredi – kaže Pintić, dometnuvši da intenzivno razmišljaju o uvođenju još nekih studijskih programa.

Tako bi najstarije Poljoprivredno učilište u jugoistočnoj Europi (osnovano 1860.), možda za godinu-dvije moglo uvesti i studij rularnog turizma, a među planovima je i obogaćivanje studijskih programa programima drugih znanstvenih područja. Prema Pintićevim riječima, obogaćivanje programa dat će im mogućnost da osnuju i veleučilište.

– No, formiranje veleučilišta nije nam primarno, već prilagođavanje tržištu rada i potrebama da razvoj poljoprivrede prati i stručni kadar – kaže Pintić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.