‘Igrajmo se po domaći’ – mali prilog o gradskoj kulturi

Objavljujemo prilog suradnika Zdenka Baloga o zabilježenom vandalstvu nad darovanim spravama za dječju igru. Kroz fotografski niz prikazuje posljedice dugotrajnog uništavanja objekata. Komentari pod slikama su autorski, ali s njima bi se složio i roditelj i dijete koji onuda prolaze svaki dan.
Ne tako davno, netko je darovao ovome gradu, štoviše, njegovim najmanjim i najvrednijim žiteljima, djeci, krasan dar. Dječje igralište u Ulici Kralja Tomislava uređeno je kao jedno od odabranih, oglednih igrališta, urešeno šarenim objektima za igru, svečano otvoreno i predano djeci…

Slika govori više od tisuću riječi, ali opet, osjećao sam se potaknutim dopisati poneku riječ, koja možda nije stala u tih tisuću, slikama koje sam fotografirao jučer, u nedjelju 15. listopada, koristeći ovo friško, ali ipak lijepo bablje ljeto i dovodeći u park djecu da se igraju:

Na prvoj slici vidi se nahereni tobogan, još nedavno kućica je imala i krović. Bit će da se ovo zdanje naherilo pod teretom ‘kršnih’ desetgodišnjaka i onih još manjih???

Slika 02: ovo iznad – detalj istog tobogana. Ove su rukohvate zacijelo iščupale ruke onih istih kršnih osnovčića i vrtićanaca!
 
Slika 03: Ovdje je dobrohotni donator napisao neke dobre savjete, što sve treba za veselu dječju igru! Nečitko? Ne mari jer…

Slika 04: …srećom sve isto piše i s druge strane!


Slika 05:
Duboko nas se dojmila maštovita instalacija ovog neotkrivenog križevačkog konceptualnog umjetnika. Šteta što nedostaje potpis pod djelom…

Slika 06: …ali tu je i jedan rani rad istog ‘umjetnika’.

Slika 07: Zamišljam nabildanog osmogodišnjaka koji iz zemlje čupa ovu hrgu betona!

Slika 08: Ako je još netko vjerovao da naša zločesta dječica demoliraju igralište koje im je dano, ovaj ‘potpis’ nekog od posjetitelja treće smjene na igralištu ipak bi ga trebao razuvjeriti.

Eto, pridružimo se derneku! ‘Čuvajmo’ na taj način ono što je dano našim najmlađima. Ako im već sami ponekad ne pružamo dovoljno, barem možemo uništiti sve ono što im je dao neki drugi dobrohotni darovatelj.

Vezano

Komentari su zatvoreni.