LNiS biografija: Al Pacino

002.jpgNjegovi korijeni sežu na Siciliju, u gradić Corleone, gdje mu se rodio otac, i koji će igrom slučaja imati značajnu ulogu u njegovoj filmskoj karijeri. Iako je odbio igrati Han Sola u Ratovima zvijezda i glavnu ulogu u Zgodnoj ženi s Juliom Roberts, a školu je napustio već u 17. godini, postao je jednim od najvećih i najznačajnijh glumaca u cjelokupnoj filmskoj povijesti. Iza njega su 44 filma, najbolje uloge su mu bile u filmovima mafijaške tematike i jedan je od rijetkih glumaca koji tečno vlada čak s dva strana jezika: talijanskim i španjolskim.

Al Pacino, punim imenom Alferdo James Pacino rođen je 25. travnja 1940. u New Yorku. Roditelji su mu se razveli još dok je imao dvije godine, a odgajali su ga baka i djed, rođeni na Siciliji koji su najzaslužniji za njegovo tečno govorenje talijanskog jezika. Nakon što je odustao od školovanja, počeo je glumiti sitne uloge u lokalnim kazalištima i shvatio je da mu to ide prilično dobro. Iako je bio bez novčića u džepu, a često je nakon predstave spavao ispod pozornice, nije htio odustati od glume. To mu se višestruko isplatilo nakon uloge ovisnika o heroinu u filmu iz 1971. Pacino je tada tek drugi put nastupio pred filmskim kamerama.

Pacino_jako_Michael_647995.jpgU to vrijeme Francis Ford Coppola tražio je glumca za ulogu Michaela Corleonea u filmu The Godfather (Kum). Za to mjesto su se natjecali tada već priznati glumci poput Roberta Redforda, Warrena Beattya i Ryana O’Neala, međutim, Coppola je bio impresioniran Pacinovom ulogom ovisnika i želio je da Michael bude baš on. Šefovi iz Paramount Picturesa protivili su se njegovom izboru. Oni su silom htjeli nagurati u ulogu Ryana O’Neala, no Coppola je zaprijetio odustajanjem od cijelog projekta. Nije htio da ulogu mafijaša dobije netko tko nema talijanske korijene. Paramount je pokleknuo i Al Pacino je odigrao ulogu života! Utjelovio je lik Michaela Corleonea u sva tri nastavka kultnog Kuma i ta uloga mu je na neki način definirala filmsku karijeru. Do kraja sedamdesetih godina, Al Pacino je tri puta bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.
Godinu dana nakon Kuma, ponovno briljira u ulozi Franka Serpica, policmedium_tony_montana1.jpgajca koji razotkriva korumpiranost svojih kolega.
Osamdeste godine obilježene su (ponovno) njegovom ulogom kubanskog narko-bossa u filmu Scarface. Iako filmski kritičari nisu bili oduševljeni ovim ostvarenjem, Pacino je osvojio Zlatni Globus za ulogu Tonya Montane.
Jedini je glumac koji je dospio na ljestvicu Američkog filmskog instituta 100 heroja i zlikavaca s čak tri različite uloge. Na strani pozitivaca nalazi se uloga dobrog momka Franka Serpica, a na listi negativaca našli su se Michael Corleone i Tony Montana.

012.jpgOscara za najbolju mušku ulogu u filmu Scent of a Woman dobio je 1992. godine, 21 godinu nakon prve nominacije, a iste je bio nominiran za najbolju sporednu ulogu u filmu Glengarry Glen Ross. Godinu dana kasnije vraća se gangsterskim ulogama u kojima je najbolji: Carlito’s way (1993.), Heat (1995.), Donnie Brasco (1997.). Zanimljivo je spomenuti da se dva filmska velikana, Al Pacino i Robert De Niro, zajedno pojavljuju na velikom platnu tek ’95. u filmu Heat. Iako su obojica glumili u Kumu, nikad nisu zajedno snimali ni jednu scenu.

Danas Al Pacino i dalje aktivno sudjeluje u filmskoj industriji. Dobio je ulogu u filmu Stevena Soderbergha Ocenaovih trinaest, uz Georgea Clooneya, Brada Pitta i Catherine Zetu-Jones. Premijera se planira za lipanj 2007. godine.

Kompletna filmografija ovog glumca dostupna je na Internet Movie Database.

Vezano

Komentari su zatvoreni.