Križevčanin oprema 70 zagrebačkih tramvaja

JutarnjiList.gifPoduzetnik Dragutin Bremanec izborio se za 2,5 milijuna eura vrijedan posao

KRIŽEVCI – U Križevcima se gotovo ne zna da posao proizvodnje plastičnih maski karoserije i interijera za nove niskopodne tramvaje, vrijedan 2,5 milijuna eura, za zagrebački Končar radi križevački poduzetnik Dragutin Bermanec.

No, njegova tvrtka Poliester – laminati ovaj je tjedan isporučila dijelove za 37 od lani ukupno ugovorenih 70 tramvaja, a ovih dana očekuje potpisivanje predugovora za sljedećih 70 tramvaja.


– Posao smo dobili na međunarodnom natječaju na kojem je sudjelovalo 15 domaćih i stranih proizvođača poliestera.
Mjesečno smo po ugovoru dužni isporučiti dijelove za tri tramvaja kako bismo posao završili iduće godine u svibnju.
No, zbog očekivanog novog ugovora za 70 tramvaja, ubrzali smo posao i mjesečno isporučujemo dijelove za četiri tramvaja – rekao je Bermanec.

Dodao je da je od lani zbog posla s Končarom povećao broj zaposlenih sa 10-ak na ukupno 30. Prosječna plaća zaposlenima je oko 4000 kuna, a ako se ostvari najavljeni posao s partnerima iz Poljske, Rumunjske i Srbije, planira zaposliti još 20 radnika.

S tvrtkom Končar surađuje već pet godina. – Prije smo za Končar opremili 15 tramvaja starijeg tipa, a otkako smo ugovorili posao za 70 tramvaja, Končar nam pomaže kako bismo dobili standard ISO 9001 – rekao je Bermanec.

Veliko iskustvo iz renomiranih njemačkih tvrtki

Iskustvo u opremanju vlakova i tramvaja stekao je radeći za velike njemačke proizvođače.
– Radili smo za Siemens, Bombardier, Düwag, a najviše i najdulje, od 1993., za tvrtku Pützera, za koju trenutno imamo narudžbu – kaže Bermanec, prisjećajući se kako je u poduzetničke vode krenuo 1984. Dotad je Bermanec, po zanimanju kvalificirani strojar, radio u križevačkom Plastoru. Kao samostalni poduzetnik počeo je proizvodnju s pet radnika u maloj radionici. Sada ima poslovni prostor od 1500 četvornih metara, a trenutno uređuje i novu lakirnicu vrijednu oko 300.000 eura. Prvi poduzetnički poslovi bili su mu za Tvornicu autobusa Zagreb. Žao mu je što u Hrvatskoj nema nikakve mogućnosti školovanja za rad s poliesterima, pa novi radnici ne mogu steći vještinu bez višemjesečne poduke starijih, iskusnijih radnika. No, ističe da je napredak što preko Udruge prerađivača poliestera od 2000. kvalitetno razmjenjuju informacije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.