Učilište konjičkom klubu ipak zabranilo jahaonicu

JutarnjiList.gifVisoko gospodarsko učilište nakon 25 godina zatvara objekt za jahačke treninge

KRIŽEVCI – Proljetošnja kuloarska priča o mogućem razilaženju Akademskog konjičkog kluba i Visokog gospodarskog učilišta ovih dana dobila je novi zaplet koji potvrđuje da sve ipak nisu bile samo spekulacije.

Priča je krenula kad je Učilište proljetos prodalo dio svojih konja koje je AKK koristio u školi jahanja. Predsjednik Željko Gagro tada je to opovrgnuo i rekao da s Učilištem dobro surađuju i da su to samo glasine, no ovih dana Učilište je Klubu zabranilo korištenje jahaonice, pa će to biti prva zima u kojoj nakon 25 godina križevački zaljubljenici u sportsko jahanje neće moći trenirati.

Na naše pitanje je li to kraj suradnje između Kluba i Učilišta, predsjednik Gagro je samo rekao “Bez komentara”, no da je opstanak Kluba u prostorima Učilišta pod velikim upitnikom, jučer smo doznali od dekana Pintića.

– U sadašnjoj jahaonici namjeravamo urediti četiri sekcije za pokuse sa životinjama, a i da nismo krenuli u taj program, ionako bismo zabranili njezino korištenje radi dobrobiti ljudi i životinja. Jahaonica, naime, nikada nije dobila dozvolu zbog brojnih potpornih stupova u njoj, a ako se nekome nešto dogodi, mi bismo kao vlasnik prostora mogli odgovarati – rekao nam je dekan Pintić i dodao da su već počeli navoziti zemlju na pod jahaonice.


Dok se po gradu može čuti priča da će razilazak kluba i Učilišta biti dokidanje tradicije koja je tijekom niza godina Križevce potvrdila kao grad konjičkog sporta, čiji jahači ponikli u AKK imaju zapažene uspjehe u preponskom jahanju i na državnoj razini, Pintić to sagledava drugačije.

– Tradicija Učilišta nije konjogojstvo, nego, od davne 1860., školstvo. Ne smatramo tradicijom to što je netko prije 20-ak godina državnim novcem uspio uvesti nekoliko kobila. Programska orijentacija Učilišta ne temelji se na sportskom konjogojstvu. Time neka se bavi privatni kapital. Mi ipak idemo na ono što država potiče i traži, ne zanimaju nas nikakvi uži interesi pojedinaca – rekao je Pintić.

Držanje konja financijski je neisplativo

Na naše pitanje gasi li Učilište potpuno odnose s Klubom i hoće li on uskoro morati napustiti i prostor parkura u kojem se i dalje održavaju satovi škole jahanja i odnedavno jahanje za djecu s posebnim potrebama, Pintić kaže da ništa ne gase.

– Mi se samo držimo svoje programske orijentacije, a prema njoj su već razrađeni i idejni projekti za potpuno uređenje našeg ekonomskog dvorišta i očekujemo da bismo već iduće godine mogli započeti radove. Dok ne počnemo radove, nikome ništa ne otkazujemo – rekao nam je Pintić. Dodao je da je držanje konja za Učilište financijski neisplativo. Zbog toga je proljetos i ljetos prodan veći broj konja i škola jahanja AKK od nekadašnjih desetak grla sada ima samo četiri konja i jedno ždrijebe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.