Koncertom ‘uzvišen’ sveti Križ

HPD_u_Krizu.jpgU najstarijoj križevačkoj crkvi sinoć su završene svečanosti obilježavanja blagdana svetog Marka Križevčanina, započete još početkom mjeseca. Koncertom dvaju zborova ujedno je proslavljen kršćanski blagdan Uzvišenja svetoga Križa.


Djecji_zbor_u_Krizu.JPGDječji zbor Glazbene škole Alberta Štrige koncert je otvorio Velikim srcem nepoznatog autora, te nastavio pjesmama Nisi sam Valerije Kramar i Popevkom Ivana Šipuša. Kakav je svijet gledan dječjim očima kroz istoimenu skladbu Nikoline Kuzmić otpjevali su nam u duetu Luka Lovreković i Veronika Hrlec, uz pratnju zbora. Duhovnu komponentu prvog dijela sinoćnjeg događaja dječji zboraši donijeli su melodijom Samo moli za nas V. Kramar s mladim profesoricama Zlatom Životić na klaviru i Tamarom Perc na gitari. Dječji zbor pod ravnanjem prof. Silvane Pleše s ovim se repertoarom predstavio i publici u talijanskom gradu Aquileiji, gdje su proteklog vikenda nastupili u antičkoj bazilici, s oko 1200 ostalih sudionika.
Iz_Kriza_u_Novigrad.JPG
Izvedba HPD Kalnik u crkvi svetog Križa podsjetila je na nekadašnje tradicionalne nastupe toga zbora za Spravišče u istom prostoru. Himna svetom Marku Križevčaninu Nikše Njirića doimala se pogođenom za jučerašnju prigodu, kao i Zajčeva Bože moj i Cantate Domino Giovannija Crocea. Stotinjak ljudi čulo je i nešto popularniju Joshua Fight the Battle of Jericho na engleskom, Dvorakovu Napadly pisne na češkom i Voda zvira Josipa Štolcera Slavenskog na hrvatskom jeziku, skladbe kojima će zbor za dva tjedna otvoriti 39. Susrete hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom.
Suzvucje_ispred_uzvisenog_oltara.JPG
Vrhunac koncerta prema riječima gledatelja izvođači i dirigentica prof. Branka Špoljar priuštili su s Križevačkom misom (Sacrum crisiense majus) nepoznatog skladatelja iz 17. stoljeća.
Iako su izvedena tek dva stavka, Kyrie i Gloria na latinskom dali su dostojanstven i uzvišen obol svetom Marku u svetom Križu.
Križ nek ti sačuva ime
, pokojnog Drage Britvića u novom klavirskom aranžmanu Ozrena Bogdanovića koji je i svirao, zatvorio je blagdanski koncert i ugrijao publiku u prozračnoj crkvi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.