Ne plaćaju maltarinu, a povrće prodaju na pločniku

JutarnjiList.gifProdavačice s križevačke tržnice ogorčene zbog prodaje povrća na crno ispred ulaza na tržnicu

KRIŽEVCI – Dok mi plaćamo maltarine i poreze, njih desetak, posebno
petkom, samo rasprostre svoju robu na pločniku na ulazu na tržnicu,
gdje noću učestalo uriniraju narkomani, i nikom ništa – požalile su nam
se prodavačice s križevačke zelene tržnice.

Jedna od njih, Štefica Galaš, kaže da su se već nekoliko puta usmeno žalile gradskom komunalnom redaru, ali i zaposleniku komunalnog poduzeća koji ubire maltarinu.

– Unatoč našim žalbama, ništa se ne mijenja. Niti je komunalnom poduzeću, koje je prije godinu dana dio s tekstilnim štandovima preselilo na novu lokaciju, a prostor za našu zelenu tržnicu nikako da uredi kako bismo se i mi preselili, stalo što se prodaje bez maltarine, niti sanitarna inspekcija mari za higijenu takve prodaje – kaže Štefica Galaš i dodaje da prodavači s pločnika zakidaju državu za poreze.

– Mi zakupnici stolova uglavnom smo obiteljska poljoprivredna gospodarstva te moramo voditi komplicirana knjigovodstva i plaćati porez. Za maltarinu, pak, mjesečno izdvajamo 244 kune plus PDV, čak iako nismo svaki dan na placu, jer se plaća rezervacija, a velik dio kupaca ni ne uđe na plac, jer kupe od tih što prodaju na ulazu – rekala je prodavačica Mira Topolovac.

Dometnula je kako je jednom platila 600 kuna kazne jer na tri od ukupno 23 vrste povrća i voća nije imala istaknute cijene.

– A gdje su inspektori kad vani po 10 i više nelegalnih prodavača prodaje jaja, salatu… Ponekad čak i sireve. Njima ne treba ni baždarena vaga, a mi samo za baždarenje vage moramo dati 30 kuna – ogorčeno nastavlja Topolovac.

Prodavač vrećica Ivica Kozmec, pak, kaže kako je on morao platiti kaznu od 1000 kuna jer ga je inspekcija zatekla bez istaknutog cjenika.

– Pitamo se ne može li ljudima koji prodaju na crno u posve nehigijenskim uvjetima baš nitko ništa, ili pak ništa ne žele učiniti. Žele li Komunalno i Grad da se svi povedemo za primjerima ovih s pločnika? – kažu zakupnici stolova.

Maltar Marijan Đurić rekao nam je da je žalbe prodavačica proslijedio svojim šefovima, a oni komunalnom redarstvu, ali reakcija nije bilo. U blizini tržnice sreli smo i jednog od prozvanih, sanitarnog inspektora Jozu Gujića, koji nam je rekao da sanitarna inspekcija nema mogućnosti da reagira jer je takva vrsta nelegalne prodaje u nadležnosti policije i gradskog komunalnog redarstva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.