NAJAVA – Od sutra mladi glumci ponovno ‘grade’

Grade_ludo.JPGI u ovoj godini vidjet ćemo da "svatko može sagraditi grad", prema riječima i zamislima koja nam sugeriraju glumci u predstavi Drama graditelja francuskog pisca i pjesnika Henrija Michauxa. Večeras smo pribivali posljednjoj probi glumačkog ansambla i snimili prizore za koje je Portal naklonošću redatelja Borisa Čataja dobio ekskluzivno pravo objavljivanja pred sutrašnju premijeru.


Prema_gore_gore.JPGKomad Drama graditelja izveden je u Križevcima i prošle godine, na istom mjestu u atriju Likovne galerije. Od tada je ostala i polovica glumačkog postava (Ivica Bermanec, Jasmina Rakić, Mario Vuk), no izvedbe koje ćemo gledati u ovoj sezoni daleko su od ponavljanja. Radnja drame odvija se u dvorištu umobolnice, a junaci su štićenici koji u slobodno vrijeme šeću i s otkucajem zvona crkve u 20 sati počinju (g)raditi.
Troje starih glumaca čini se kao da su sve gori, odnosno likovi koje oni igraju nisu poboljšali svoje duševno stanje – oni su novi mentalni bolesnici koji imaju ideje o stvaranju Grada.
On_zna_graditi_bolje.JPG Svadljivi___radnici__.JPGU opisu zbivanja spomenimo i Igora Frbežara, Jelenu Katanović i Ivana Vuka, pacijente s jakim vokalnim interpretacijama, gestama i histeričnim ispadima uz koje se odmah veže dijagnoza nerazgradivih i neizlječivih bolesnika… Oni su voljni pokazati da njihovi gradovi nisu izmišljotine…
Kocka_po_kocka_kaosa.JPG
Buhe, konji, svemir, automobili, kocke i razni drugi elementi ubrajaju se u stvari koje junacima padaju na pamet kako bi uz pomoć njih Grad postao stvarnost. No uz lomove, sukobe i razmirice ne nalaze zajednički jezik i zamisli im izmiču razumu…
Redatelj ove nadrealne drame (u Hrvatskoj praizvedene upravo u našem gradu 1974.), Boris Čataj kao pravi nadzornik ističe veliko zalaganje svojih glumaca i njihovo energično davanje likovima koje zastupaju.
Sutra_luduju_na_premijeri.JPG
Čataj poziva križevačku publiku da ih dođe vidjeti. Michauxova Drama graditelja igrat će ovdje do kraja rujna, počev od sutra, srijede 13. rujna, svaki ponedjeljak, srijedu i petak, u atriju Likovne galerije. Predstave počinju točno u 20 sati i kašnjenje nije preporučljivo jer je broj gledatelja ograničen na 40. Ako će kojim slučajem tijekom navedenih dana padati kiša, predstava će igrati samo ako kiša prestane do 18 sati, dva sata prije početka.

Besplatne ulaznice mogu se podići u caffe-baru Art Rock Caffe.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.