Grlić i Mirković zalažu se za obnovu kina u Križevcima

Trojka_iz_Motovuna.JPG"Gledanje filmova u posebnom ambijentu čini osjećaj gledanja filmova i mišljenje o samom filmu boljim, tako bi trebalo biti i u Križevcima", istaknuo je Igor Mirković, novinar, redatelj i producent, u subotu navečer u Klubu kulture u Križevcima, govoreći o Motovunskom filmskom festivalu čiji je producent. On je zajedno s Rajkom Grlićem, redateljem i producentom, pokretačem filmskog festivala u Motovunu u Križevce stigao na poziv Zdenke Gold, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Križevci, a povodom filmskih projekcija u filmskom ciklusu "Film i društvo", u sklopu kojeg se svake subote tijekom ovoga mjeseca prikazuju filmovi sudionici filmskog festivala u Motovunu.


Grlic_o_iskustvima.JPGRajko Grlić i Igor Mirković predstavili su festival u čijem programu se
svake godine, u sedam dana krajem srpnja i početkom kolovoza prikaže
dvadesetak filmova, gotovo u potpunosti europske i azijske produkcije,
"koje nećete vidjeti u hrvatskim kinima", kako je to naglasio Rajko
Grlić.
Govoreći o radu na pripremi festivala i pruživši odgovor na pitanje čemu toliki trud oko jednog festivala u mjestu od petstotinjak stanovnika, Rajko Grlić je kazao kako izbor filmova i stvaranje događaja oko samih filmova pružaju mogućnost uživanja u jednoj umjetnosti i oživljavanja jednog gradića te da se nada kako bi se i u Križevcima moglo dogoditi nešto slično.
Redateljsko-producentski dvojac Grlić-Mirković je malo nakon početka prikazivanja filma "Jedan poljubac drag" napustio prostorije Kluba kulture zajedno s križevačkim gradonačelnikom Brankom Hrgom i pročelnikom društvenih djelatnosti Mladenom Tenodijem, a novinari portala su ih nakon 90-ak minuta "presreli" na njihovom povratku u klub.
Zajedno_za_povratak_filmske_publike.JPGDoznali smo da je dolazak Grlića i Mirkovića u Križevce imao i formalniji karakter što nam je potvrdila i Zdenka Gold.
Naime, kako je ekskluzivno za portal Križevci.info izjavio Rajko Grlić, ekipa Motovunskog filmskog festivala pokušat će utjecati da Grad Križevci podrži projekt obnove križevačkoga kina "Kalnik".
Na večeri s gradskim čelnicima načelno je dogovoreno, rekao je Grlić, da grad preuzme obvezu osiguravanja sredstava putem nalaženja zainteresiranog ulagača, uz pomoć ravnateljice Pučkoga otvorenog učilišta koja će pripremiti svu potrebnu dokumentaciju o radu i funkcioniranju kina kao objekta filmskoprikazivačke djelatnosti.
Zalazu_se_za_KZ_kino.JPGGrlić je istaknuo kako su se on i kolega Mirković uvjerili u kakvom je stanju objekt (građen od 1957. do 1960.) u kojem je gradsko kino, spomenuvši kako se ne razumije u gradnju, no naglašavaju da je vrijeme da jedan grad poput Križevaca zaslužuje reprezentativan prostor s multimedijalnom dvoranom, manjim kinom, knjižnim klubom i sličnim sadržajima.
"Ako voda bude curila još jednu godinu bit će kasno a sigurno ne bi željeli da se na tom prostoru sagrade ‘konzumi’ i ‘kerumi’", poručio je na kraju kraćega razgovora Rajko Grlić.
Za komentar smo zamolili i Zdenku Gold, koja je također jedan od pokretača Motovunskog filmskog festivala, a najavila je kako će Križevci biti u društvu pet gradova u Hrvatskoj u kojima će tijekom prve polovice sljedeće godine biti održane hrvatske premijere filmova, što će, za nadati se, pripomoći vraćanju publike u križevačko kino.
 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.