Čuveni šešir ‘Panama’ – šešir u kutiji

Sesir_i_kutija.jpgŠešir Panama je ručno tkan šešir čija se vlakna dobivaju iz biljke Carludovica Palmata.

Ovaj elegantni šešir je krasio nekoliko glava slavnih osoba, primjerice Winstona Churchilla, Teddya Roosevelta, Humphreya Bogarta, Gary Coopera pa čak i Josipa Broza Tita, a može ga se vidjeti i na glavama Križevčana i Križevčanki.

Ovi su šeširi svrstani u različite kategorije po kojima se prema vremenu uloženom u izradu određuju i cijene istih. Prosječan šešir je izrađen za oko 5 sati dok oni finiji mogu uzeti čak i do pet mjeseci rada te dosegnuti cijenu od čak 1.000 dolara.

Rolanje_sesira.jpg

Svaki šešir Panama je jedinstven, a njegova zanimljivost je da se prodaje u kutiji – šešir se da savinuti i po nekoliko puta, a zatim se spremi u drvenu kutiju i tako se prodaje. Kvaliteta ovog šešira se mjeri po koliko puta ga se dade savinuti. Normalni šeširi se obično daju savinuti do deset puta dok se oni finiji savijaju čak 40 puta. Finiji šešir daje još veći osjećaj uglađene kreme ili svile pod prstima.

SesiriPanama.jpg

Iako šešir u imenu nosi Panama, on je poznat još od 16. stoljeća iz doba španjolskih konkvistadora, a potječe iz Ekvadora. Riječ Panama je prišivena prošlog stoljeća kada ih je nekoliko radnika u Panamskom kanalu nosilo da se sačuvaju od sunca. Popularnost ovog šešira je povećao i sam predsjednik Roosevelt, kada je viđen sa šeširom na glavi u posjetu nadgledavanja radnji u Panamskom kanalu. Toliko u ovom Pismu iz Paname i do sljedećeg javljanja!

SesiriPanama2.jpg

Tito_sprijeda.jpgTito_straga.jpg

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.