Nijedan osmaš ne želi u zidare, mlinare i stolare

JutarnjiList.gifDjeca su razumna jer upisom u neku od 3-godišnjih škola nema
vertikalnog napredovanja. Djeca se kasnije ne mogu upisati u višu školu
ili na fakultet, pojašnjava Sabolek

KRIŽEVCI – Nijedan osmaš s križevačkog područja ne želi biti zidar. To
proizlazi iz ovogodišnje ankete Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,
prema kojoj među 396 anketiranih (od ukupno 421 osmaša) nijedan
križevački učenik nema namjeru upisati ni školu za mlinara, stolara
ili, pak, elektroinstalatera, a samo 53 odlučilo ih se se za neku od
3-godišnjih škola.

– Djeca su razumna jer upisom u neku od 3-godišnjih škola nema vertikalnog napredovanja. Djeca se kasnije ne mogu upisati u višu školu ili na fakultet, i to je jedan od osnovnih razloga zašto to izbjegavaju – pojašnjava Brunoslav Sabolek, ravnatelj Srednje škole Ivan Seljanec.

Upitne radne navike

Po njegovu mišljenju, prilikom upisa u srednje škole svi bi se trebali upisivati u 4-godišnje obrazovanje.

– No, nakon drugog i trećeg razreda trebalo bi se postaviti pragove. Tada bi o uspjehu i željama učenika, koji su sada već formiranije ličnosti nego kad završe osmi razred, ovisilo hoće li oni ostati samo na 3-godišnjem obrazovanju za, primjerice, pomoćnog zidara ili će, pak, upisati četvrti razred za zidara specijalista ili tehničara, što bi im omogućavalo i upis na fakultet, a time bi u naše škole dolazili učenici s razvijenim radnim navikama – kazao je Sabolek, dometnuvši da se u njihove tzv. obrtničke škole uglavnom upisuju učenici s dovoljnim i dobrim uspjehom. Unatoč anketama, u školi ipak ove godine planiraju upisati razred zidara.

Upozoreni osmaši

– Mi usko surađujemo s gospodarstvom i na temelju njihovih zahtjeva pokušat ćemo formirati zidarsko usmjerenje sa 15 polaznika, a ako bude zainteresiranih, i više jer Ministarstvo za građevinare odobrava i veću kvotu – kaže Sabolek, dodavši da računaju i na one neopredijeljene u anketama. Naročito su zbog njih posljednjih dana po osnovnim školama prezentirali mogućnosti školovanja u Seljancu.

– Osmaše smo upozorili i na mogućnost stipendiranja. Za građevinska zanimanja stipendiju od 300 kuna nudi križevački Radnik, a oko 300 kuna bit će stipendije Ministarstva.

Neusklađene učeničke želje

Na neusklađene želje sa situacijom na tržištu rada upozorava i Jadranka Čopalija, pročelnica područne službe HZZ-a. Naime, prema podacima Zavoda, u prošloj godini poslodavci u županiji su iskazli potrebe za čak 163 radnika građevinskih zanimanja. Najviše se tražilo zidara, njih 82, no zbog male ponude sa Zavoda je zaposleno samo 32 zidara, 23 tesara te četiri stolara.

Vezano

Komentari su zatvoreni.