Križevci: Pobjednik dao otkaz radi bavljenja plesom

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Na Svjetski dan plesa, u subotu, održan je Kup grada
Križevaca, plesni turnir u standardnim i latinoameričkom plesovima,
koji se boduje za Kup RH.

U organizaciji Plesnog centra Ritam, natjecalo se čak 147 plesnih
parova iz 19 klubova iz Hrvatske te BiH i Slovenije. U najelitnijoj
kategoriji BA odraslih u latinoameričkim plesovima pobijedili su
ovogodišnji viceprvaci Hrvatske Damir Horvatinčić i Martina Bastić. U
posljednje vrijeme oni treniraju četiri sata dnevno. Da bi mogao toliko
trenirati i redovno ići na turnire, Damir, po zanimanju frizer, nedavno
je dao otkaz.

– Plešem od desete godine i odlučio sam riskirati posao da bih se mogao posvetiti plesu jer bez dovoljno treniranja nema ni rezultata.

Partnerica i ja postavili smo si cilj da što više nastupamo na inozemnim turnirima, među svjetskom plesnom elitom – rekao je Horvatinčić koji se priprema da sljedeći tjedan s plesnom partnericom, studenticom prava Martinom, sudjeluje na Europskom prvenstvu u Mađarsku.

Prema njihovim riječima, stanje u hrvatskom plesu daleko je od svjetskog.

– Pravi kostim za nastup stoji do 500 eura, a kupiti ga moram sama. Potrebna su mi najmanje tri godišnje jer plešemo na 20-ak turnira, pa ne mogu biti stalno u istom. Uz to, ako želim kvalitetan kostim, moram po njega ići u Ljubljanu jer kod nas nema specijaliziranih radionica za plesne kostime i plesne cipele – napomenula je Martina Bastić.

U sportskom plesu, naime, nema gotovo nikakve pomoći od klubova, pa plesači sami financiraju i odlazak na turnire, i kostime i plesne cipele. Primjerice, plesne cipele stoje od 75 do 90 eura i također ih je godišnje potrebno nekoliko pari. Uz to, ni satovi plesa nisu besplatni. Prema riječima Siniše Kraševca, voditelja PC-a Ritam, natjecatelji u sportskom plesu satove s najboljim hrvatskim trenerima plaćaju i do 150 kuna, a ako žele raditi s vrhunskim inozemnim trenerima, i do 150 eura po satu.

No, s druge strane, plesom se u Hrvatskoj može zaraditi jedino davanjem sati u plesnim školama jer na natjecanjima u sportskom plesu nema novčanih nagrada.

– U inozemstvu su na turnirima novčane nagrade uobičajene, ali kod nas to nije uobičajeno, osim na internacionalnim turnirima, a takva su u Hrvatskoj samo tri i nagrade iznose oko 1000 eura – izjavio je Kraševac čiji brat Hrvoje, višestruki prvak države, odnedavno boravi u Italiji kako bi plesom nešto mogao zaraditi.

– Sportski ples u Hrvatskoj rangiran je u treću kategoriju sportova i sredstva koja se izdvajaju za taj sport su minimalna, stoga natjecatelji, odnosno njihovi roditelji, snose gotovo sve troškove – napomenuo je Kraševac te dodao kako se nada da će novim Zakonom u sportu i sportski ples dobiti bolji status.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.