Potkalnički krijesovi i ovog su Uskrsa ‘grijali’ nebo

Vuzem___06.JPGNa širem području grada Križevaca u protekla su dva velika dana u mnogim mjestima paljeni uskršnji krijesovi, tradicionalne vuzmice. Iako je iz nekih razloga ove godine izostala gradnja velike gradske vuzmice iza Vatrogasnog doma, u pojedinim okolnim mjestima naraslo ih je nekoliko.
U selu Vojnovcu podno kalničke gore u radijusu od nekoliko stotina metara zabilježene su čak tri.


Običaj paljenja uskršnjeg krijesa vrlo je živ u našem križevačkom kraju i bez obzira pali li se pred zoru u noći s Velike subote na Uskrs ili tek na uskrsnu večer, događaj je od simbolične važnosti za sve stanovnike.
Vojnovecki_plamen.JPG
Bili smo kamerom sinoć u Vojnovcu, gdje mještani, poput većine stanovnika potkalničkog kraja, svoje vuzmice pale navečer na sam Uskrs. Priprema_vatrenog_tornja.JPGPrijašnjih godina tamo su gorjele jedna ili najviše dvije vuzmice, no ove godine kao da je svaki dio sela odlučio u visini svojeg tornja od pruća, šiblja i drvenih stupova nadmašiti susjedni, pa su tako tijekom velikog tjedna nastale tri vuzmice.

Unatoč tome što ovog Uskrsa nije bilo natjecanja u gradnji najveće i najviše vuzmice, u gradnju je uloženo mnogo prirodnog materijala i truda mještana, kako to i priliči za tradicionalnu, vatrenu proslavu blagdana. Vuzmica na našim snimkama bila je locirana na brdašcu preko puta mjesnog groblja, i isticala se visinom od dvanaest i pol metara.
Narod_pali_krijes.JPG
Buktinja stvorena žarom nanesenim u podnožje ugodno je zagrijala lica okupljenih raspjevanih mještana, koji su nam potvrdili da je njihova ovogodišnja vuzmica čvršća i stabilnija od ostalih.

U to smo se i uvjerili, jer se vrh nije urušio već je pao na stranu, dobrih pola sata nakon aktiviranja plamena.

Vatra je svjetlila još sljedećih pola sata a mještani se uputili gostiti i gasiti žeđ do dugo u noć.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.