Panamski kanal – svjetsko čudo i ‘Most svijeta’

Jos_jedan_brod.jpgU ovom Pismu iz Paname pišem vam o umjetno prokopanom svjetskom vodenom putu preko Panamske prevlake, najužeg dijela Srednje Amerike. Gradnju Panamskog kanala započeo je polovicom 19. stoljeća francuski graditelj F. De Lesseps. Nedostatak novaca i neizlječive bolesti spriječile su Lessepsa u završetku gradnje, koju preuzimaju Amerikanci. Uspješno spajaju Atlantski Ocean s Tihim te 15. kolovoza 1914. Panamskim kanalom prolazi prvi brod.

Brod_u_Kanalu.jpg

Panamski Kanal proteže se u pravcu sjeveroistoka ka jugozapadu, dug je oko 75 km i posjeduje tri kompleta ustava u oba pravca. Ustave služe kao liftovi koji dižu brod na 26 m, razinu umjetnog jezera Gatun i potom ga spuštaju 26 m na razinu mora.

comofunciona.jpg

Brod koji dolazi iz Atlantskog Oceana plovi na razini mora iz luke Cristóbal u prvu ustavu Gatún, a zatim se podiže i plovi sve do ustave Pedro Miguel koji spušta brod na jezero Miraflores. Ulaskom u ustavu Miraflores, brod se konačno spušta na razinu mora i plovi dalje na otvoreno more Tihog oceana.

Lokomotiva.jpgLokomotiva_u_radu.jpg

Prolaz kroz prorez Gaillard najuži je dio Panamskog kanala koji se nalazi između ustave Pedro Miguel i jezera Gatún u Gamboi, jedno od najvećih svjetskih umjetnih jezera. Vode tog jezera se upotrebljavaju za dizanje i spuštanje brodova u svakoj ustavi. Voda ulazi u ustave preko sustava glavnih odvodnih cijevi, a za svaki brod koji prolazi preko Panamskog kanala upotrebljava se 197 milijuna litara slatke vode koja, nakon što se upotrijebi u ustavi, zakonom gravitacije odlazi u otvoreno more.

escaleras.jpg

Iako u prijelazu kroz Kanal brodovi upotrebljavaju svoj pogon, jednom kad uđu u ustavu, dočekuju ih električne lokomotive koje kablovima vuku brod po posebnoj pruzi.  Lokomotive su građene u Japanu, a cijena modernijih lokomotiva je oko tri milijuna dolara.

Brod-Vučilica-TugBoat.jpgVeliki_brod.jpg

Treba još naglasiti da je Panamski kanal jedini kanal na svijetu u kojem kapetan broda predaje svu vlast lokalnom panamskom pilotu. Pilot je naziv za vještaka ovlaštenog za sve vrste i veličine brodova nakon intenzivnog osmogodišnjeg treninga i naravno, završene Pomorske akademije. Možete vidjeti uživo Panamski kanal na Webu kroz virtualne kamere koje pokazuju Ustave Miraflores, Gatún i novi most, Most stoljeća.

Pogled_na_Kanal.jpg

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.