Svetom Josipu nakon 50 godina vratili raspelo

VecernjiList.gifKRIŽEVCI – Pedesetih godina prošloga stoljeća s puta u prigradskom selu Kosovcu tajanstveno je preko noći nestalo raspelo posvećeno svetom Josipu, podignuto još početkom 19. stoljeća. Raspelo je nekome zasmetalo poslijeratnih godina, no ostalo je u sjećanjima ljudi toga kraja. Jedan od njih je umirovljeni sveučilišni profesor dr. Valentin Puževski, nekadašnji seoski učitelj.

 
 

Pješačio do škole

Kao dječak je, kaže, iz svoga rodnog sela Maloga Potočeca punih 12 godina svakodnevno pješačio do škole u gradu prolazeći pokraj raspela.

– Po naputku moga djeda svaki put bih pozdravio svetog Josipa i zaželio da me toga dana prati njegov zagovor. Vjerujem da je i drugim mještanima Maloga i Velikog Potočeca nekadašnje raspelo ostalo u lijepoj uspomeni, pa sam predložio da se ono obnovi – pripovijeda profesor.

To je i učinjeno, ali na pomalo nesvakidašnji način, jer je umjesto raspela postavljeno deblo sa slikom svetog Josipa koju je na metalnoj podlozi izradio križevački slikar i arheolog prof. Zoran Homen, autor poznate slike svetog Marka Križevčanina i slika više drugih svetaca. Metalnu je ploču pripremio Mladen Šimonek, a sliku galvanizirala radionica Antuna Kovačića.

Došla i vrtićka djeca

Jučer je uz blagdan Svetog Josipa i prvi dan proljeća raspelo svečano otkriveno u Kosovcu na livadi iznad ceste u neposrednoj blizini zgrade vjerske zajednice Djelo Marijino-Pokret fokolara, koja u Križevcima ima sjedište za jugoistočnu Europu.

Upravo su arhitekti te zajednice ponudili rješenje za novo raspelo. Na skromnoj svečanosti, zajedno s mještanima Malog i Velikog Potočeca, okupili su se mališani iz dječjih vrtića Svetog Josipa i Zrake sunca. Dopješačili su po toplom proljetnom suncu iz dva kilometra udaljena grada. Raspelo je blagoslovio križevački župnik Ivan Žufika.

Vezano

Komentari su zatvoreni.