Križevčani predali preko milijun komada ambalaže

Ambalaza_pravilno_zbrinuta.JPG683019, 409959, 30133. Do navedenih brojki došli su u križevačkom Komunalnom poduzeću no ne odnose se na dug poduzeća već na rezultat građanske sakupljačke aktivnosti. Toliko su naime komada ambalaže, redom staklenih boca, boca PET plastike i limenki donijeli građani Križevaca tijekom dvomjesečne akcije skupljanja ambalažnog otpada, koja je završila prošloga petka. Ukupno gledano, komunalci su isplatili 561555 kuna, jer se za svaki predani komad moglo dobiti 50 lipa, predviđenih Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Sav ambalažni otpad komunalci su zbrinuli davši ga odgovarajućim tvornicama za preradu, no otpada zasigurno ima još. Zato se građani pozivaju da nastave s dobrim postupkom skupljanja plastične, staklene i limene ambalaže u domaćinstvima iako im to KP neće platiti. Naknadu za predane boce, međutim mogu dobiti u prodavaonicama većima od 200 kvadratnih metara, a to su u Križevcima Billa te dva KTC-ova prodajna mjesta.

Reciklazni_otok.jpgTamo je moguće donijeti najmanje 10 komada dnevno po osobi, što daje najmanju zaradu od 5 kuna. Dovoljno za kavu ili ulaz u KK.

Također boce mogu ostavljati u nekom od 26 zelenih otoka, razmještenih diljem grada. Podsjetimo da žuti kontejner služi za polietilensko-tereftalatnu (PET) a zeleni za staklenu ambalažu. Upravo po odazivu i volji građana da i dalje skupljaju otpad koji, naglašavaju stručnjaci, nije smeće, vidjet će se, prosuđujemo, koliko je građanski odnos prema okolišu promijenjen.

Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u zelene otoke omogućuje se iskorištavanje tih vrijednih sirovina, smanjenje količine otpada koji završava svoj ‘život’ na odlagalištima, te se potpomaže u rješavanju gorućeg problema zaštite okoliša. Već se u šetnji travnjakom oko srednjoškolskog kompleksa uočava da tamo više uopće nema bačenih boca, osim nemarno odbačene crne vreće pune praznih bočica soka pokraj istočne strane dvorane. No to je nadajmo se iznimka koja će brzo biti eliminirana (učenici-požurite!).

Ne zaboravimo da je svaki zbrinuti komad ambalaže zarada za okoliš, bez obzira što ne donosi zaradu za džep!

Vezano

Komentari su zatvoreni.