Akademski konjički klub ostaje bez jahaće hale?

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Nakon ljetošnjeg smanjivanja prostora sedlarne Akademskog konjičkog kluba, današnja prodaja pet konja Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima potaknula je u kuloarima priče o mogućem razilasku Učilišta i kluba koji je pod drugim imenom već 25 godina vezan uz to učilište.


Opstanak ipak upitan?

Iako u AKK kažu da su to samo glasine, a predsjednik Željko Gagro ističe da su zadovoljni korektnom suradnjom s Učilištem, opstanak kluba u prostorima Učilišta, čini se, ipak nije posve neupitan.
– Činjenica je da prodaja ovih konja nema veze s opstankom kluba. Ne rješavamo se konja koje klub koristi za školu jahanja nego samo viška konja radi smanjivanja troškova, no mi smo doista klubu nagovijestili da svoj prostor na Ratarni namjeravamo privesti drugoj svrsi – rekao je jučer dr. Vinko Pintić, dekan VGU-a.

 
Naime, nakon što su ljetos počeli uređenje sjemenarskog praktikuma, zbog čega je sedlarna kluba preseljena u drugo krilo zgrade, Učilište je sada izradilo i idejno rješenje za ZOO praktikum s laboratorijem. Prema riječima dekana Pintića, taj bi se praktikum trebao nalaziti upravo na prostoru sadašnje hale koja članovima kluba omogućuje da jahanje održavaju tijekom cijele godine. Ako uspiju zatvoriti financijsku konstrukciju, radovi bi, kaže Pintić, trebali početi već na jesen. Na naše pitanje što će onda biti s jahanjem tijekom zime, Pintić je odgovorio da je to problem kluba.

Državni centar za stočarstvo

– Ne ulazim u to kako će oni zimi organizirati jahanje, no zbog stupova ta hala i nije prikladna za treniranje – rekao je Pintić, dodavši da imaju naručene projekte i za uređenje kompletnog dvorišta na Ratarni.
Nije precizirao znači li to i uklanjanje manježa koje klub koristi za jahanje ljeti, no istaknuo je da dvorište oko praktikuma žele urediti “da na nešto sliči, a sve u cilju kako bi realizirali težnju Učilišta da se u Križevcima osnuje državni centar za stočarstvo”.

– Prostora na Ratarni ima puno, no odnos s klubom treba graditi na drugačijim osnovama. Mi ne možemo investirati u klub, a kako sada stvari stoje, s obzirom na to da u prostorima kluba nije riješeno pitanje grijanja nego se grije grijalicama, zimi su troškovi veći nego što dobivamo za konje smještene na pansionu po cijeni od 1200 do 1500 kuna – rekao je Pintić. Dodao je da Učilište privlači rješenje po austrijskom modelu. Prema Pintićevim riječima, Austrija na 50-godišnju koncesiju osigurava klubovima potrebnu zemlju, a članovi i s nekoliko klubova udružuju sredstva za uređenje manježa i hale.

Klubovi se, pak, obvezuju osigurati praksu za studente i učenike gospodarskog učilišta u toj sredini.
– Da bi i jedna i druga strana bile zadovoljne, a ne da se događa da radnik kluba tužaka našeg štalara i obrnuto, mislim da bi takvo rješenje trebalo privlačiti i AKK – kaže Pintić. Inače, od tri konjička kluba u Križevcima samo AKK ima halu i mogućnost škole jahanja tijekom cijele godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.