Ozljeda koja upozorava na nedolično ponašanje kupača

Budući da ovog ljeta nije išao na more, 12-godišnji Danijel Horvat iz Križevaca do prošlog je ponedjeljka gotovo svaki dan provodio na križevačkom Gradskom kupalištu. No nakon kobnog pada na rub velikog bazena, onamo više neće ići. "Stariji dečki su me popodne lovili oko velikog bazena, kada me jedan od njih, 18-godišnjak, stavio na rame i leđa" – prisjeća se Danijel.

Prema njegovim riječima, stariji ga je odbacio sa sebe prema vodi, primajući ga za noge. No to je zacijelo učinio s nedovoljno snage, zbog čega je Danijel glavom udario u rub bazena, nakon čega je i pao u vodu, i to na polovinu bazena gdje je dubina 2.10 m. Saznajemo da su ostali kupači bili zbunjeni, kao i stariji dečki koji su bili s Danijelom. Kaže da su ga odveli do domara bazena Radovana Stjepanovića, koji je pozvao hitnu pomoć. Ustanovljeno je da je Danijel zaradio rasjeklinu koja je sanirana s pet šavova.

Premda su ozljede poput ove na križevačkim bazenima rijetkost, izuzme li se tragedija iz 2003., kad se u velikom bazenu utopila djevojčica-neplivačica, svejedno govore da je potreban oprez, slažu se dugogodišnji kupači, kao i zakupac bazena, poduzetnik Željko Evačić.

Smatra da je međusobno naguravanje kupača stvar odgoja pojedinca i teško ga je spriječiti, jer bi svaka zabrana rezultirala smanjenjem broja posjetitelja.
"Imamo ugovor sa zaštitarskom tvrtkom koja čuva red ako bi došlo do težih incidenata poput tučnjava ili utapanja." Smatra da je kod naguravanja i bacanja kupača u vodu riječ o nedoličnom ponašanju, koje oni na bazenu pokušavaju regulirati usmenim upozorenjima i udaljiti prekršitelje. Dvojica domara bazena, Grga Stjepanović i Željko Kundrak uz obaveze na održavanju postrojenja i prostora, budno paze i na kretanja nad površinom vode.

Evačić objašnjava da je ovog ljeta osposobljeno u školi plivanja još oko 150 djece, no teško je utvrditi tko je kakav plivač i kako se ponaša u vodi. Ista je stvar i s različitim igrama, poput dječjeg naguravanja, trčanja oko bazena, atraktivnog skakanja.
"To je i posljedica kućnog odgoja, a na bazenu se vidi tko je kako odgoje po tome kako se ponaša" – zaključuje Evačić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.