Baka Kata ima sada s kime razgovarati

VecernjiList.gifSVETI PETAR OREHOVEC – U potkalničkom selu Vinarcu 82-godišnja baka Kata Lučki već 63 godine živi sama, otkako joj je muž poginuo 1943. godine u domobranskoj odori. Imala je 15 godina kad se udala i ostala trudna, a sina je rodila nakon muževe pogibije. Prima skromnu mjesečnu novčanu potporu, a pomaže joj i unuk koji radi u Njemačkoj. No, on rijetko dođe pa joj najteže pada usamljenost, pogotovo zimi kad se rano smrači.

Zato je s radošću pozdravila dolazak Lidije Štimac, gerontodomaćice u općini Sveti Petar Orehovec, jedne od "dadilja" za stare i nemoćne osobe koje je koprivnički Dom za umirovljenike uključio u projekt skrbi o starim ljudima u Koprivničko-križevačkoj županiji uz potporu pretpristupnih fondova EU. U općini Sveti Petar Orehovec gerontodomaćica skrbi o devet starih ljudi, kojima pomaže skuhati jelo, počistiti kuću, donijeti lijekove ili namirnice.

– Mnogi su se iznenadili kad sam im došla u kuću, ali brzo su se oraspoložili kad su čuli da ću im pomagati, pogotovo oni koji su teško pokretni – kaže gospođa Štimac. Nisu svi vedri i pokretni kao baka Kata koja unatoč visokoj starosti radi u kući i dvorištu, sama muze kravu, ali slabije vidi. Vratila se baki i volja za život, jer kako nam je rekla, samoj joj je već postalo dosadno pa joj društvo gerontodomaćice, makar i samo sat dvaput tjedno, dobro dođe, da barem s nekim porazgovara.

Teško joj pada što mora uzimati lijekove, iako joj liječnica kaže da će doživjeti sto godina. Veseli se ako je udruga veterana Hrvatski domobran ponovno pozove na neki jednodnevni izlet, a brže će dočekati proljeće druženjem s gerontodomaćicom. Ovaj projekt pozdravlja i općinska vlast Svetog Petra Orehovca jer, kako kaže načelnik Dragutin Matus, sve je više staračkih kućanstava u selima podno planine.

Ako i imaju djecu ona o njima malo brinu. – Možda će ova prva iskustva potaknuti nekoga da osnuje i tvrtku koja bi pružala njegu i spremala hranu starim i nemoćnim ljudima. Vjerujem da će se na ovaj način još više potaknuti i dobrosusjedska pomoć starim ljudima na selu, kaže Matus.

Vezano

Komentari su zatvoreni.