Samo školovani radnici pokreću gospodarstvo

Unaprijediti_strukovna_zanimanja.JPGRavnatelj Srednje škole Ivan Seljanec Bruno Sabolek sazvao je za danas u Maloj gradskoj vijećnici okrugli stol s temom Škola i grad u službi gospodarstva koji je okupio predstavnike grada, križevačke poduzetnike i predstavnike Zavoda za zapošljavanje.

Sabolek je za stolom iznio referat o unaprijeđenju strukovnih škola tražeći suradnju među "socijalnim partnerima – školama i ostalim ustanovama za određivanjem potreba za osposobljavanjem i osiguravanjem učenicima da steknu praktično iskustvo na radnom mjestu na primjeren način."

Smatra se da obrazovni sustav školovanja za struke nedovoljno prati promjene u društvu, gospodarstvu i cjeloživotnom učenju pa je potrebna jača veza triju partnerskih strana – škole, lokalnih vlasti i gospodarstvenika i njihovo praćenje informacija na tržištu rada koje nudi i traži kadrove. Predstavio je projekt Europske Unije iz programa CARDS, na kojeg aplicira njegova škola, a služit će unaprijeđenju kvalitete i otvorenosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
Praktična nastava u poduzećima važna je za razvoj vještina i doprinosi zajednici. Skolovani_pristup.JPGDokaz tome je i završni test maturanata graditeljske struke u izgradnji Kuće solidarnosti.
Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg naglasio je da će poduzeća koja uzimaju radnike za praksu od Grada dobiti olakšice, jer je "želja da se školuju što kvalitetniji kadrovi, pa će se taj novac dodijeliti učenicima kao naknada."

Ravnateljica Poduzetničkog centra Koprivničko-križevačke županije Tihana Kraljić istakla je da još postoji neusklađenost ponude i potražnje na tržištu radne snage dok je Jadranka Čapalija iz Zavoda za zapošljavanje dodala da treba snimiti i sagledati stanje potreba na tržištu rada i kod ljudi razvijati težnju za stjecanjem znanja izvan njihovog obrazovnog područja, kako bi bili konkurentniji.

Škola Ivan Seljanec već nekoliko godina ne obrazuje za mesarsko i kobasičarsko zanimanje, a to su struke koje su najpotrebnije križevačkoj Mesnoj industriji.

Najvažniji doprinos raspravi dao je upravo Stjepan Ljatifi, predsjednik uprave tog poduzeća, pozdravivši inicijativu i založivši se za "izgrađivanje ljudskog kapitala kao preduvjeta razvoja gospodarstva. Mesna industrija može budućim učenicima osigurati zaposlenje, uz prethodno skupljanje iskustva kroz praktičan rad. Učenicima treba što prije nakon završetka škole omogućiti rad, jer znanja i tradiciju u proizvodnji mesa treba iskoristiti."
Galvanizer Antun Kovačić tvrdi da školovanih galvanizera ima vrlo malo, i da zbog teških uvjeta rada ta struka nije među poželjnima.
Moguci_motor_razvoja.JPG

Istaknuto je da će se kroz predloženi projekt modernizacije strukovnog školstva potaknuti interes za školovanjem za spomenute struke mesara, kobasičara i strojara. Križevačkoj strukovnoj školi nedostaju prostori, radionice i oprema za praktičan rad, pa je suradnja s ustanovama i gospodarstvom zato od još veće važnosti.

Međusobno savjetovanje i razmjena stručnih znanja zasigurno će pomoći u izradi projekta EU, koji smije biti težak od sto do tristo tisuća eura, ali bi dugoročno mogao doprinijeti boljem položaju obrtnika i kvalificiranih radnika jer oni, očito je, jedino kao školovani mogu biti kadri voditi gospodarstvo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.