Križevački zbor najbolji u županiji

Na jučer održanoj, šestoj po redu Županijskoj smotri pjevačkih zborova te drugoj Županijskoj smotri malih pjevačkih sastava mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva (HPD) "Kalnik" iz Križevaca pod ravnanjem prof. Branke Špoljar osvojio je prvo Najbolji_zbor_u_Zupaniji.JPGmjesto. Smotra natjecateljskog karaktera, budući se najbolje ocijenjenim izvođačima omogućuje sudjelovanje na Državnoj smotri pjevačkih zborova u listopadu u Novigradu Istarskom, održana je jučer u dvorani u podrumu Hrvatskog doma u Križevcima.

Sudionici ovog događaja, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture, Koprivničko-križevačke županije i županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga bili su Kulturno umjetničko društvo (KUD) "Tomislav" iz Svetog Ivana Žabna, KUD "Ivan Vitez Trnski" iz Novigrada Podravskog, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika Koprivnice, HPD "Ferdo Rusan" iz Virja te križevački HPD "Kalnik" kao domaćin.
Smotru je otvorio dožupan Darko Koren, naglasivši važnost amaterizma, posebno u bavljenju glazbom i kulturom u cjelini, a predstavnica županijske zajednice KUD-ova Ana Pleskalt u svojem je obraćanju rekla "da je glazba zvonka radost, univerzalni jezik koji spaja ljude i kulture".
Izvođači su pjevali skladbe hrvatskih i stranih autora, različitog ugođaja – od duhovnih pjesama, pjevanih na latinskom, do zavičajnih popijevki, dakako, na kajkavštini.
Izbornik-prosuditelj iz Hrvatskog sabora kulture, mr. solo pjevanja Berislav Jerković imao
je zadaću odrediti koji su zborovi zaslužili pojaviti se na smotri u
Novigradu Istarskom, koja ove godine ima značaj natjecanja. Sredinom
listopada našu će županiju tamo predstavljati mješoviti zbor HPD-a
"Kalnik". Strucno_savjetovanje_dirigenata.JPG
Osim ravnanjem svojim zborovima, dirigenti su se bavili i stručnim pitanjima, sudjelujući na županijskom okruglom stolu
voditelja pjevačkih društava i sastava, gdje su od mr. Jerkovića mogli
doznati sve o nastupima svojih zborova, te na čemu trebaju poraditi da
bi izvedbe bile što bolje i kvalitetnije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.