Križevački ‘Metalski greenfield’ u pogonu od 1. srpnja

KRIŽEVCI – Iako je kao jedno od rijetkih greenfield ulaganja u državi, gradnja tvornice talijanske tvrtke MEP i križevačkog Strojometala u križevačkoj poslovnoj zoni Nikole Tesle imala priličan medijski odjek i praćenje, gotovo neprimjećeni prošli su i završetak gradnje i početak rada u novom postrojenju. Od direktora Strojometala Ivice Jurilja doznajemo da je proizvodnja krenula 1. srpnja, na novoj adresi radi 40 djelatnika, a istovremeno još se uređuje okoliš proizvodnog pogona površine 3200 kvadrata i upravne zgrade sa 600 kvadrata prizemlja i dvije etaže.
– Mi se bavimo proizvodnjom dijelova za elektronske savijačice armaturnog željeza, radimo znači dijelove za strojeve I kučišta, jedna tipična bravarska proizvodnja koja inače ima u Križevcima i u ovom kraju jednu veliku i dugu tradiciju, kaže direktor Jurilj o samoj proizvodnji.

 

Iako nova tvornica radi tek nešto više od mjesec dana, njezini su kapaciteti potpuno ispunjeni, pa je izvjesno da lanjske najave kako je ovo samo prva faza ulaganja nisu bile lažne.
– Čak imamo problema sa ovim kapacitetom proizvodnje, tako da se nadamo da će projekt nastaviti se dalje s realizacijom. Sad je gotovo 3200 od predviđenih 10 tisuća kvadrata, koji bi se trebali realizirati unutar dvije godine, veli I. Jurilj.

Nova metalska industrija u Križevcima dokaz je da ima onih koji krizu i recesiju niti ne osjećaju, a u tome je presudan renome talijanskog MEP-a, koji pokriva više od 54% svjetskog tržišta alatnih strojeva.
– Na sreću, otvorila su se nova tržišta diljem svijeta, tako da ova kriza koja je najviše pogodila Ameriku i Europu nama se ništa nije odrazila, čak štoviše, investirano je u nova tržišta i proizvodnja i prodaja idu još većim intenzitetom, nije skrivao zadovoljstvo direktor Jurilj.

Umjesto predviđenih 1,5 milijuna eura, gradnja tvornice koštala je 2,2 milijuna, kaže direktor Jurilj, no napominje da je vrlo zadovoljan kvalitetom izvedbe i poštivanjem rokova. U novim proizvodnim halama deset je novozaposlenih metalaca, a u projektnom odjelu nova su četiri mlada stručnjaka. Kroz dvije godine, kada ulaganje bude zaokruženo, tvornica na nekadašnjem križevačkom sajmištu trebala bi zapošljavati 70-ak djelatnika, a direktor Jurilj kaže da su već sada zatrpani stotinama životopisa i molbi za posao. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.