Mini-turneja Nika Titanika krenula iz Križevaca

Središnji festivalski dan ovogodišnjeg Culture Shock Festivala održan je prošlog vikenda u Klubu kulture u Križevcima izložbom strip-karikatura i crteža Nika Titanika i euforičnim glazbeno-scenskim nastupom skupine Zvonko i Gradski ured za kulturu, a subotnja groznica završena je ponoćnom slušaonicom DJ Marija Kovača. Na prvom, izložbenom dijelu večeri rad ponajboljeg hrvatskog karikaturista nove generacije predstavili su umjetnička direktorica festivala Sonja Mrnjavčić te, predgovorom u katalogu izložbe, križevački kolumnist i društveni aktivist Pero Budija.

Kako je spomenuto na samom otvorenju izložbe, nije nikakva mudrost da je čudnovata stvarnost svugdje oko nas. Sama po sebi – ponekad okrutna, ponekad bizarna, ponekad duhovita, tragikomična, zlopamteća, morbidna, vulgarna, cinična i još koje kakva. Eklektična kakva jest, nepresušan je izvor ideja svim kreativcima, pa tako i karikaturistima koji na njoj grade i jedan svoj svijet – neki bi rekli iskrivljenu stvarnost, ali ponekad nije lako prosuditi koja je zapravo iskrivljena. Imajući nešto veću slobodu da relativno bez posljedica daju svoj komentar na svijet, događanja i ljude oko sebe, karikaturisti od samog života rade umjetnost.

Oštrim okom za detalje slikaju ponekad ono najočitije, ponekad najneočitije, ali uvijek tako pronicljivo i prokleto logično, dok britkim umom duhovito i provokativno, nekad dobronamjerno, nekad malo manje, komentiraju svakodnevicu, upozoravaju „jednakije“ od jednakih, zahtijevaju pravdu i istinu, savjetuju male i velike i izvrgavaju ruglu ono i one koji to, priznali mi to uvijek ili ne, definitivno zaslužuju.

To je ono što, između ostalog, radi i Nik Titanik. On čak ide i jedan korak dalje u izgradnji svog svijeta. Pomoću svoje vjerne družice Štefice Jambriščak, ruga se ispraznosti mondenog svijeta, skorojevićima, senzacionalizmu, konzumerizmu, politici diletantizma, hipokriziji društva, naivnosti i lakovjernosti običnog čovjeka, amneziji naroda… ukazujući pritom na aktualne društvene i političke probleme.

Nik Titanik, pravim imenom Nikola Plečko, karikaturom se bavi već više od 15 godina. Surađivao je s brojnim tjednicima i dnevnicima, svakodnevno crta za novine 24sata, te uređuje i vlastiti internetski portal www.niktitanik.com. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja za karikaturu, a od funkcija vrijedi izdvojiti da je predsjednik hrvatskog ogranka Europske federacije karikaturističkih organizacija i član izvršnog odbora Hrvatskog društva karikaturista. Autor je na otvorenju zahvalio organizatorima iz udruga P.O.I.N.T. i K.V.A.R.K. što je upravo križevačka izložba njegovo prvo predstavljanje izvan Zagreba te svojevrsni početak mini-turneje koja se nastavlja u Osijeku.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.