Ministrica u katedrali potvrdila da Državni arhiv u Križevcima ide dalje

U radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas je boravila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a obilazak županije započeo je u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Ovo je treći dolazak ministrice Obuljen Koržinek u posljednje dvije godine u Križevce i svaki je put dolazila u grkokatoličku katedralu. To ne bi bilo ništa čudno da je pritom obišla i Hrvatski dom koji se trenutačno obnavlja novcem Ministarstva kojem je na čelu ili prostor Državnog arhiva, priču koja se već godinama ne miče s mrtve točke. Iako je Grad ispunio sve zahtjeve stručnog povjerenstva Hrvatskog arhivskog vijeća, Ministarstvo još uvijek nije osiguralo sredstva za uređenje prostora niti je ikoga zaposlilo. Što se događa s križevačkim arhivom htjeli smo pitati ministricu u Križevcima, no Služba ureda župana odgovorila nam je da su pitanja za novinare predviđena samo u Koprivnici.

Kao što smo naveli, izjave za medije su na rasporedu u 12 sati ispred zgrade Županijske uprave u Koprivnici, a takav protokol usklađen je s Ministarstvom kulture i medija“, poručili su iz Županije i ponudili dostaviti tonski zapis konferencije za medije, ali ne i mogućnost postavljanja pitanja. Tako je župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem i predsjednikom županijske skupštine Željkom Pintarom ministricu opet vodio u katedralu, a nije joj pokazao druge križevačke kulturne institucije, tim više što križevački vladika, biskup Milan Stipić, nije sudjelovao u današnjem susretu.

Iz priopćenja doznajemo da je na sastanku bio i gradonačelnik Rajn koji je predstavio temu Državnog arhiva u Križevcima, a ministrica je rekla kako Ministarstvo i dalje stoji kod stava da se projekt realizira. No kad i jesu li za to osigurana sredstva – opet nismo doznali. Što bi tek bilo da nije izborna kampanja i da župan nije iz Križevaca?

Vezano
1 komentar
  1. Nataša Lovrekovič piše:

    Bravo mogli ste komunalce još ranije preseliti tako da prostor skroz propadne.Zanima me što zapravo grad dobiva sa državnim arhivom,uspostavljanje kojeg je po svemu sudeći vrlo upitno.

Komentari su zatvoreni.